Češi si nejčastěji pochutnávají na karbanátcích z masa vepřového, hovězího nebo kombinovaného. Výborně však chutnají také karbanátky z mletého drůbežího masa. Jak je udělat co nejchutnější a kterých chyb se vyvarovat?
Namelte si maso raději sami
Koupit mleté maso v obchodě je jednoduché, ale věřte, že váš trávicí trakt bude klidnější, když si maso namelete sami. Co se kuřecího masa týče, tak šťavnatější výsledek vás čeká, když pomelete stehenní řízky, ale ani s těmi prsními neuděláte chybu. Aby byla chuť co nejlepší, namelte s masem ještě tyto další zázračné suroviny.
Mléko, chléb a cibule
Na půl kilogramu kuřecího masa potřebujeme dvě oloupané cibule a dva krajíce chleba předem namočeného v mléce. Postupně meleme maso, cibuli rozkrojenou na poloviny a chléb. Tyto suroviny radikálně změní chuť karbanátků, uvidíte.
Nezapomeňte přidat tekutiny
Pokaždé, když děláte karbanátky, je kromě tuhých a sypkých surovin potřeba přidat ještě něco na zředění, v našem případě je to mléko, do kterého namáčíme chleba, ale klidně můžete přilít trochu mléka i bez chleba, většina lidí volí klasicky vodu. Tak či onak, tekutinou směs zjemníte a bude se s ní lépe pracovat. A teď už jdeme na konkrétní recept.
Recept na vynikající karbanátky z kuřecího masa
Na karbanátky si nachystáme následující suroviny.
- ½ kg kuřecích stehenních řízků
- 2 krajíce chleba
- mléko
- 2 cibule
- vejce
- stroužek česneku
- sůl
- mouka, vejce a strouhanka na obalení
- olej
Maso, cibuli a chléb namočený v mléce pomeleme. Do těsta klepneme ještě jedno vejce, rozmačkáme stroužek česneku a osolíme. Těsto důkladně prohněteme my nebo zapojíme kuchyňského robota a pak už jen tvarujeme „řízky“, které obalujeme v hladké mouce, vajíčku a strouhance. Smažíme do zlatova z obou stran.
Foto: Shutterstock