Co musíte za každých okolností přidat do svíčkové, ale lidé to vůbec neví. Poradit musel Pohlreich

Svíčková patří mezi sváteční jídla české kuchyně. Většinou ji připravujeme ve chvílích, kdy se k ní sejde celá široká rodina a chceme se blýsknout. Každý ji připravuje malinko jinak. Podle šéfkuchaře Pohlreicha v ní ale nesmí chybět jedna konkrétní ingredience, bez které by to „nebylo ono“. Řeč je o hořčici.

Z jakého masa připravovat svíčkovou?

Když si chcete dát skutečně záležet, koupíte „pravou svíčkovou“. Jde o velmi chutnou a jemnou část ze spodní strany hřbetu. Zároveň je ale mnohem dražší než ostatní vhodné části masa. Máte několik možností, pokud ji připravujete jen jednou za čas nebo pro hodně lidí, koupíte nejkvalitnější, nebo ji nahradíte jiným vhodným masem – dá se použít falešná svíčková nebo loupaná plec. Je šťavnatá a křehká. Chybu neuděláte ani s hovězím zadním nebo karabáčkem.

Co budete na svíčkovou potřebovat?

Pokud si chcete připravit skvělou svíčkovou podle Zdeňka Pohlreicha, připravte si:

  • 800 g pravé svíčkové
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • Mrkev, celer
  • Petržel
  • 50 g špeku
  • 10 kuliček pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • Cibuli
  • Máslo
  • Bobkový list
  •  Sůl, pepř
  • Hladkou mouku
  • Cukr
  • Hořčici
Foto: Shutterstock

Jak na to?

Maso očistěte a osušte. Následně ho osolte, opepřete a prošpikujte pomocí nože. Nakrájejte si veškerou kořenovou zeleninu, která je základem svíčkové, a jednu střední cibuli. Na pánvi rozehřejte máslo a osmažte maso ze všech stran. Přidejte nakrájenou zeleninu. Jakmile se svíčková upeče, vyndejte ji z pánve. K zelenině přidejte koření, trochu cukru a lžíci hořčice. Nakonec svíčkovou i zeleninu přendejte na pekáč a pečte v troubě na 180 °. Po 15 minutách snižte teplotu na 150 ° a pečte 90 minut. Podlévejte dle potřeby. Nakonec zeleninu rozmixujte, přidejte smetanu a omáčku dochuťte. Podávejte s houskovým knedlíkem.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jiří Kodat
Jiří Kodat
1 rok

Pane Pohlreichu , a kde máte tymián.

Roman
Roman
1 rok

Co to melete vole za bláboly?toto jestli čte Pohlreich,tak se za břicho popadá

Pavlíček
Pavlíček
1 rok

Do svíčkové dávala hořčici už moje máti, a nebylo to tajný, a pan Pohlreich ještě ani nevěděl co bude dělat, tak jako já..a svíčkovou jako maso, tu si nechám na steaky…tu hnědou UHO na talíři na snímku dělal asi nějaký packal..

Last edited 1 rok by Pavlíček