Trik šéfkuchařů většinou zůstává skrytý a nikdo se o něm nedozví. Když se doma snažíme vytvořit podobný recept, většinou se nám nedaří. V případě masa se může jednat o to, že jsme zapomněli použít jedlou sodu. Proč?
Tisíc a jeden způsob využití jedlé sody
Jedlou sodu má většina z nás ve své domácnosti pro její multifunkční možnosti využití. Jedná se o skvělý čistič a v kombinaci s octem se stává neporaženou surovinou pro ekologické čištění odpadu bez chemikálií. Jedlou sodu používáme také při pečení. Soda dokáže pomoci vyčistit skvrny na koberci i čalounění. Ale že by se dala využít pro přípravu masa, o tom jste možná ještě neslyšeli.
Přitom je její použití zásadní pro výslednou měkkost i šťavnatost celého pokrmu.
Před tepelnou úpravou přidat sodu?
Trik šéfkuchařů není složitý. Stačí použít jedlou sodu před tím, než se vaše dobrota vydá na gril, na pánev nebo do trouby. Jedlá soda se dokáže postarat o nebeskou měkkost a šťavnatost masa. Přímo před tím, než budete maso tepelně upravovat, jej posypejte jedlou sodou. Maso bude křehké a měkké, přesně jak si přejete.
Tento trik se hodí zejména při letní grilovačce, kdy někdo z účastníků donesl tužší kousky masa.
Zvýší se kyselost povrchu masa
Pokud nemáte čas a před přípravou pokrmu vám nezbývá příliš mnoho času, můžete si vytvořit rychlou marinádu. Do ní stačí maso ponořit na pouhou půl hodinku a výsledek bude vynikající. Jedlou sodu smíchejte se solí a vodou. Poté do směsi ponořte maso. Přidejte své oblíbené koření.
Jedlá soda se nedoporučuje používat na ryby. Mohlo by totiž dojít k narušení tenké struktury křehkého rybího masa. Spíše si tento trik nechejte na hovězí a jehněčí maso, u kterého je potřeba povrch zkřehčit.
Před tím, než dáte maso do trouby, na pánev nebo na gril, je posypejte trochou jedlé sody. Bude vláčné a měkké.
Foto: Shutterstock, zdroj: Tastingtable
Co je to maso?