Že je česnek prospěšný pro organizmus není třeba připomínat. Nejvíce benefitů přináší syrový česnek, ten však mnoho lidí odmítá pro jeho ostrou chuť a vůni. Méně rozšířená je konzumace pečeného česneku. Na chuť je vynikající. Jak posílí pečený česnek organizmus?
Jak připravit pečený česnek
Příprava pečeného česneku je jednoduchá. Stačí seříznout vrchní část, odstranit část horních slupek (ne všechny) a pokapat česnek olivovým olejem. Do hlavičky vetřete trochu soli a vše zabalte do alobalu. Pečte ve středně vyhřáté troubě asi půl hodiny. Takto připravený česnek je vhodný do salátů, zapékaných pokrmů nebo na pečivo.
Česnek prospívá organizmu
Česnek je jedním z nejsilnějších přírodních antibiotik. Pomáhá předcházet nachlazení a virovým onemocněním. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a normalizuje krevní tlak. Tím chrání srdce a kardiovaskulární systém. Dokonce se spekuluje o tom, že je česnek účinnou prevencí rakoviny. Co se stane po konzumaci pečeného česneku (hlavička, minimálně 6 stroužků)?
- hodina po konzumaci
V první hodině tělo stráví česnek, aktivují se žaludeční šťávy a z česneku se trávícím systémem absorbují živiny.
- až 4. hodina po konzumaci
Už během druhé hodiny začíná česnek v těle likvidovat volné radikály. Volným radikálům je připisováno zvýšené riziko vzniku rakoviny.
- až 6. hodina po konzumaci
Česnek začíná pracovat na podpoře metabolismu. Díky česneku se rychleji spalují tuky v těle a dochází i k odstranění přebytečných tekutin.
- až 10. hodina po konzumaci
Česnek začíná působit jako antibiotikum, je vstřebán do krve a ničí bakterie. Organizmus je více chráněný na buněčné úrovni.
Po 10. hodině od konzumace
Organizmus absorboval živiny z česneku, česnek začíná regulovat cholesterol a pročišťuje tepny. Dochází ke snížení krevního tlaku a prodlužuje se životnost buněk. Je posílený imunitní systém, klouby a kosti. Zlepšují se fyzické schopnosti a snižuje se pocit únavy.
Jak podpořit účinky česneku
K pravidelné konzumaci pečeného česneku přidejte zdravé stravování se sníženým množstvím tuků, sladkostí a cukru. Přidejte alespoň třikrát týdně rychlou, půlhodinovou procházku. Tělo projde ozdravným procesem a budete se cítit plni energie.
Foto: Shutterstock, Zdroj: newsner.com
… a kolik jste za těch sedmdesát let spořádal prasat, kachen, hus a z toho sádla. Sůl odhaduji na 200 kg, ale spíše 250, pšenici tak 6 – 8 tun… ehm a zřejmě jste ani celkově nežil zdravě…To je příčina vysokého cholesterolu, jenž má následek vysoký tlak. Tuto příčinu musíte nejdříve odstranit a pak řešit následek.