Co se stane s vaším tělem, pokud přestanete jíst ryby. Problémy se ozvou záhy

Obecné pravidlo o tom, jak často bychom měli zařazovat ryby do jídelníčku, je známé. Na talíři by se měly objevit alespoň dvakrát týdně. Jak vážně je třeba brát uvedené doporučení? A co se stane, pokud jej nebudete dodržovat?

Omega-3 mastné kyseliny nezbytně potřebujeme

Tučné ryby jsou výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou v jiných potravinách v mnohem menším množství. Omega-3 mastné kyseliny potřebuje kardiovaskulární systém i náš mozek. Působí jako ochrana před drobnými zánětlivými procesy v těle, které mohou být příčinou rozvoje vážnějších chorob. Zánětlivé procesy přispívají k rozvoji cukrovky, rakoviny i Alzeimerovy choroby.

Zvýšená potřeba omega-3 mastných kyselin

Omega-3 mastné kyseliny jsou nezbytné pro každého, zvýšenou potřebu mají děti ve vývinu pro správnou funkci mozku a podporu imunitního systému. Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité i pro těhotné ženy nebo kojící ženy. O tučné ryby by měli jídelníček doplnit senioři, předejdou řadě zdravotních komplikací.

Omega-3 mastné kyseliny pomáhají i těm, kteří trpí depresemi, úzkostmi nebo je u nich zvýšené riziko stařecké demence

Foto: Shutterstock

Jak prospívá konzumace ryb organismu

  • Omega-3: tělo si esenciální mastné kyseliny nedokáže vyrobit samo.
  • Vitamín D: většina populace trpí výrazným nedostatkem vitamínu D. působí na únavu.
  • Bílkoviny: zdroj bílkovin s malým množstvím tuku, důležitý pro budování svalstva.
  • Vápník: podporuje kosti, nervy a svalstvo.

Co se stane, pokud nebudete jíst ryby

Nedostatek omega-3 mastných kyselin způsobuje zhoršení kondice srdce, mozku a očí. Dlouhodobý nedostatek vede k chronickým zánětům a psychickým problémům. Lidé trpí únavou a mají pocit vyčerpání i při běžných činnostech.

Chybět vám bude i vápník a vitamín D. Hrozí zvýšené riziko lámavosti kostí a budou se vám více kazit zuby.

Čím nahradit ryby

Omega-3 mastné kyseliny je možné nahradit doplňky stravy. Bílkoviny a vápník nahradíte zvýšeným příjmem vajíček, ořechů, lněných semínek nebo konzumací mořských řas. Zařaďte více mléčných výrobků. Vitamín D dodávejte tělu ve vaječných žloutcích a denně je třeba strávit na slunci alespoň půl hodiny.

Foto: Shutterstock, zdroj: LiveStrong.com

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Miloslav
Miloslav
2 let

Nestane se vůbec nic. Rybu mám 1x za rok.