Máte rádi mleté řízky s bramborovou kaší? Pokud ano, věděli jste, že se do nich přidává jedna známá bylinka, která výrazně vylepší chuť, a zároveň je velice zdravá? Možná ji považujete za plevel, ale ona patří mezi silné léčivky, a navíc obsahuje mnoho vitamínu C.
Přidejte do jídla bršlici
Tento plevel, kterého se dá zbavit jen s obtížemi, možná máte i na vaší zahradě. Bršlice aneb kozí noha oplývá mnoha účinky na zdraví. Funguje jako prevence proti ledvinovým kamenům, působí protizánětlivě a detoxikačně. Jsou v ní minerály jako železo, vápník nebo hořčík.
Nejlépe chutnají mladé listy
Ohledně její chuti se názory různí. Nejlépe chutná mladá, světle zelená bršlice, která roste na jaře. Mladá se dá jíst i samotná, starší se pak používá převážně do tepelně upravených pokrmů. Můžete si z ní připravit špenát, použít ji do nádivky, nebo ji třeba přidat do karbanátků.
Skvěle chutná v mletých řízcích
Pochutnejte si na mletých řízcích s bršlicí. Chuťově budou někde jinde, než je znáte. Co budete na šťavnaté řízky s bršlicí potřebovat?
- 600 g mletého vepřového masa
- 1 vejce
- 300 g strouhaného sýru (eidam nebo gouda)
- 250 ml smetany na vaření
- Posekanou bršlici
- Vejce, mouku a strouhanku na trojobal
- Sůl, muškátový oříšek
- Olej
Jak na to?
Připravte si mleté maso. Osolte ho a okořeňte, vmíchejte do něj smetanu, vejce a nasekanou bršlici. Vše promíchejte a nechte hodinu odpočinout. Pak nastrouhejte sýr a vmíchejte ho do masa. Vytvarujte řízky, a jeden po druhém je obalte v trojobalu. Nakonec je usmažte v rozpáleném oleji. Řízky z mletého masa s bršlicí podávejte s bramborovou kaší. Pokud si chcete připravit zdravější variantu mletých řízků, můžete je připravit v troubě na pečicím papíru, a kromě bršlice lze přidat i další bylinky. Nakonec je můžete posypat nadrobno nakrájenou cibulkou.
Foto: Shutterstock