Šťastný zahradník, který nikdy nevypěstoval hořké okurky. Je to velmi frustrující pocit, když se zodpovědně staráte o zeleninu, která, když ji konečně sklidíte, není dobrá. Přesněji řečeno, nedá se jíst.
Okurky jsou velmi plodné a někdy se vám jich urodí až extrémní množství. Bohužel ale, dokud rostou, nepoznáte, jestli právě tyhle zhořknou. Většinou je ale jejich hořkost způsobena klimatickými nebo půdními podmínkami, kterým lze předejít.
Okurky obsahují sloučeniny, které způsobují, že jejich listy hořknou
A děje se tak proto, aby nebyly zajímavé pro různá zvířata, která by pak chtěla vaši úrodu povečeřet. Většinou ale hořknou právě jen listy a stonky okurek, tedy části, které běžně nekonzumujeme. Proto ani nevíme, že by nám stejně nechutnaly. Hořkost zaznamenáme, až když se dostane do plodu. Okurka ale nebývá hořká celá, většinou zhořkne jen její okrajová část u stonku.
Teď už tedy víme, kde se v okurce hořkost vezme, ale po sklizni s ní stejně nic nenaděláme. Můžeme se jí ale snažit předejít už během růstu.
4 pěstitelské chyby
Prvním prohřeškem je nechat okurky během růstu žíznit. Horké suché počasí bývá často viníkem jejich nelahodného stavu. Neopomínejte je tedy dobře zalévat. Dopřejte jim alespoň jeden centimetr závlahy týdně. Klidně do země strčte prst a přesvědčte se, jestli je hlína vlhká dostatečně hluboko. Pokud není, okurky zalijte a přidejte mulč do oblasti kolem kořenů, abyste zabránili odpařování vody. Pokud máte možnost, sázejte je raději v kopci nebo na vyvýšeném záhonu, protože tam má půda větší šanci se prohřát. I stres, který mladým rostlinám způsobí studená zemina, může přispět k jejich hořkosti
Druhým negativním faktorem je na živiny chudá půda. Okurky spotřebují během svého růstu spoustu hnojiva, tak jim ho dopřejte. Hnojte je každých čtyři až šest týdnů.
Vaše sazenice také nemají rády příliš velkou konkurenci v podobě jiných rostlin ve svém okolí. Zbavte je plevele a všeho, co jim může ubírat vodu a živiny. Sázejte je přibližně třicet centimetrů od sebe. Pokud budou mít vaše okurky dostatek prostoru a hnojiva, je velká šance, že se budete radovat z velmi chutné úrody
Poslední překážkou je nedostatek slunce a to je věc, kterou velmi těžko ovlivníte. Snad jen, sázejte okurky na slunná místa, kde je větší šance, že v případě jasného dne dostanou tolik světla, kolik příroda dovolí
Jak je vidět, pěstování okurek není nijak náročné a slušnou úrodu získáte i z pár rostlinek, aby ale byla také chutná, poskytněte vašim rostlinkám dostatek, vody, živin, prostoru a slunce.
Pokud vám ale okurky přes veškerou snahu zhořknou, nemusíte je hned vyhazovat, nebudou hořké celé. Když je oloupete a odkrojíte koncovou část, zbytek už pravděpodobně bude v pořádku. Určitě zachráníte množství větší, než jen na salát.
Foto: Shutterstock, zdroj: The Spruce