Chcete zhubnout nebo prostě jen začít žít zdravěji? První věc, kterou budete v takovém případě muset nejspíš při své životní změně udělat, je začít vynechávat nebo nahrazovat rafinovaný cukr jinými sladidly. Jak na to?
Jde to i bez cukru
Téměř celá západní civilizace konzumuje výrazně víc cukru, než by měla. Každý z nás ho během dne sní či vypije mnohem větší množství, než je našemu zdraví prospěšné. Cukr nás sice krátkodobě nabudí a některým lidem také zlepšuje náladu, nicméně jeho nadmíra tělu spíše škodí. Cukr stojí za řadou civilizačních chorob a může naše zdraví ohrožovat.
Jak se učit vařit a péct bez cukru?
Česká kuchyně, především ta sladká, je na cukru postavená. Běžně dáváme do obyčejné bábovky stovky gramů cukru, přislazujeme těsto na palačinky, cukr sypeme dokonce i do omáček!
Přitom můžeme cukr poměrně snadno nahrazovat zdravějšími variantami. Stačí některé z nich vyzkoušet a naučit se je správně používat.
Nezapomínejte na to, že kromě nahrazování můžete také množství cukru snižovat či se ho zbavovat úplně. Řada tradičních receptů obsahuje větší množství cukru, než je nezbytně nutné. Zkuste ho třeba u běžných domácích moučníků snížit na polovinu – uvidíte, že to půjde i tak!
Zdravé náhražky cukru
Cukr lze nahradit mnoha zdravějšími variantami. Skvělou náhražkou je med, který je také zdravý a přináší tělu mnoho benefitů.
Do sušenek, bábovek i nepečených dezertů se jako sladidlo skvěle hodí banán; pokud chcete experimentovat, můžete vyzkoušet také datle (ty je možné například rozmačkat, rozemlít nebo použít datlový sirup).
Řadu dezertů je také možné nesladit vůbec a následně dosladit jen ve finále například ovocem, šťávou či sirupem nebo mírně oslazenou šlehačkou. Z Ameriky a Kanady potom známe jako sladidlo javorový sirup, vhodný především na palačinky či lívance, ale zajímavou variantou je třeba také arašídové máslo.
Foto: Shutterstock
Nepoužívat cukr je asi smyslem života redaktorky. Ale o tom život není.