Kdo by neznal skořici. Toto koření je spojováno s aromatickými pokrmy, Vánoci, výbornými moučníky a krásnou vůní. Je již tisíce let známé pro své léčebné účinky. Nejčastěji se s ní setkáváme ve mleté formě, používaná je i kůra v nemleté podobě. Jemná kořeněná a nasládlá chuť je oblíbenou přísadou při pečení, ale oceníte ji i ve snídaňové kaši nebo čaji.
Chraňte své tělo
Skořice se stala díky svým účinkům vyhledávaným prostředkem používaným v lékařství. Je přírodním antioxidantem. Ochraňuje buňky v našem těle před oxidativním stresem. Tato skutečnost ji staví na přední pozice v boji proti stárnutí organizmu, ale svou roli hraje i v prevenci rakoviny. Zároveň obsahuje velké množství minerálů.
Osvěžte své myšlení
Toto aromatické koření dokáže také stimulovat kognitivní funkce a tím přispívá ke zvýšení funkce mozku a schopnosti se učit. Dokáže upravit a vytvářet nové neurony a mírnit nervové napětí. Zvyšuje množství benzoanu sodného v části mozku, které říkáme mořský koník, čímž podporuje paměť a schopnost se učit.
Nastartujte trávení
I do třetice je skořice magickým prostředkem, který tentokrát uklidní náš rozbouřený žaludek a střeva. Jeho antibakteriální a protizánětlivé účinky náš trávicí systém dokážou chránit. V případě bolesti žaludku, překyselení, nevolnosti nebo jiných problémů si připravte rychlý čaj se skořicí, jeho účinkem budete překvapeni. Buďte ale opatrní v případě těhotenství. Konzumace skořice se v tomto období vůbec nedoporučuje.
Hubněte díky skořici
Hledáte-li spolehlivého partnera, který vám pomůže zhubnout, neváhejte. Skořice ovlivňuje citlivost na insulin a hladinu cukrů ve vaší krvi. Má také silné prohřívací vlastnosti, které mohou ovlivnit ztrátu tuku v oblasti břicha, stehen a hýždí. Pokud, stejně jako při problémech s trávením, vyzkoušíte skořicový čaj, snížení váhy na sebe nenechá dlouho čekat.
Zázračný skořicový čaj
Připravte si nápoj, který pomůže nejen uklidnit váš žaludek, ale jeho účinky pomohou zrychlit trávení a prohřát organismus. Dosáhnete tím dříve své vysněné postavy.
Zalijte jednu čajovou lžičku mleté skořice vařící vodou a vařte několik minut. Je možné použít i celou skořici, přizpůsobte tomu dobu vaření. Pokud máte rádi sladkou chuť, po zchladnutí přidejte půl lžičky medu. Vychladnutí čaje je důležité, aby si med ponechal všechny své vitamíny. Nebojte se tento čaj připravovat několikrát denně, vaši snahu tím podpoříte. Buďte ale opatrní, pokud jste na tuto látku přecitlivělí. I na skořici může vzniknout alergie.
Foto: Shutterstock, zdroj: MAX DE GENIE