Těstoviny jsou oblíbenou součástí našich jídelníčků. Skvěle chutnají, nemusí se škrábat ani loupat a uvařené jsou za chvilku. Navíc mají spoustu různých tvarů. Můžeme si vybrat dutá kolínka, která zachytí omáčky, ploché flíčky, které se lépe zapékají, špagety, vrtulky, mašličky atakdále..
Cedník patří do hrnce
Všechny bez rozdílu ale musíme po uvaření scedit. To nepředstavuje až takový problém. Prostě nalijeme těstoviny do síta a je to. Jenže pokud držíme v jedné ruce cedník a ve druhé hrnec s vodou, nemusí to být úplně pohodlná situace.
Samozřejmě si můžeme položit sítko do dřezu a oběma rukama do něj hrnec vylít. Občas ale některá nudle skončí ve dřezu. Také potom musíme těstoviny z cedníku zase přesypávat zpět do hrnce. Při tomto transferu už bývají ztráty o něco vyšší. Jistě není nic jednoduššího, než zběhy do nádobí vrátit, ale proč si tyto kroky a trochu času neušetřit?
Je to přitom velmi jednoduché. Místo, abyste cedník vložili do dřezu, vložte ho do hrnce. Hezky dnem dolů. Potom chyťte oběma rukama nádobu společně se sítem a začněte vylévat vodu. Neopaříte se, těstoviny zůstanou, kde mají a vy je nemusíte přesypávat sem a tam.
Vodu z těstovin si schovejte
Ještě zajímavější ale je, k čemu všemu můžete použít vodu, ve které jste nudle vařili. A kterou jste až doteď pravděpodobně vylévali. Je totiž plná škrobu a dokáže mnoha pokrmům dodat tu správnou šťávu.
Můžete s ní rozředit omáčky, které právě vaříte, obsah škrobu jim dodá na hedvábnosti. Můžete ji použít jako základ při vaření polévek nebo dušených mas. Také vám poslouží místo obyčejné vody při pečení chleba nebo pizzy. Zbytkový škrob přispěje v obou případech k více křupavým kůrčičkám.
Můžete v ní vařit luštěniny, tady škrob zase pomůže změkčit jejich slupky. I zelenina, uvařená v těstovinové vodě bude chutnější. Ve vodě po těstovinách můžete následně uvařit i rýži. Získá tak mnohem bohatší chuť, jakou jí kohoutková voda nedopřeje.
Pokud byste ji nevyužili ve své kuchyni, ani tak ji nevylévejte, ale zalijte s ní kytky. Je to ekologický způsob a vaše rostliny všechny živiny z ní beze zbytku využijí. Poslední recept možná bude znít trochu nečekaně. Teplý vývar z těstovin dokáže uklidnit vaše bolavé nohy. Zkuste je do ní na pár minut ponořit a uvidíte, jak se vám uleví.
V přiloženém videu se podívejte, jak se dají scedit těstoviny pohodlněji
Foto: Shutterstock