Děda mě konečně naučil parádní trik na broušení nožů. Nikdo ho nezná, ale do 5 minut jsou až nepěkně ostré

Nabroušení nože je základem pro úspěšné vaření. Pokud se ocitnete bez brousku a tupý nůž se stane vaším nejhorším nočním můrou, nemusíte zoufat. Existuje několik triků, které vám pomohou nože nabrousit i bez profesionálního brousku.

Trik s hrnkem

Pokud zrovna nemáte k dispozici brousek, můžete si k ruce vzít keramický hrnek. Stačí ho postavit dnem vzhůru na kuchyňskou linku a použít jeho neglazovaný povrch k nabroušení nože.

Postupujte tak, že několikrát přetáhnete každou stranu čepele po hrubém okraji pod úhlem 20° a opakujte to i na druhé straně. Tento postup několikrát zopakujte, dokud nebude váš nůž dostatečně ostrý. Můžete vyzkoušet i dno keramických talířů nebo některé ocílky, které jsou také vyrobeny z keramického materiálu. Keramický hrnek může být skvělým pomocníkem pro každého, kdo chce mít svůj nůž v každé situaci připravený k použití.

Využijte k nabroušení nože schody

Pokud máte doma kamenné nebo betonové schodiště, můžete jej využít jako improvizovaný brousící nástroj. Stačí položit nůž na rovnou plochu schodu a párkrát s ním přejíždět. Kamenný nebo betonový povrch bude dokonale vyhlazovat čepel a poskytne jí dostatečnou ostrost.

Foto: Shutterstock

Nůž lze nabrousit i pomocí dna hrnce

Nabroušení nože může být snadnější, než si myslíte. Pokud nechcete používat brousek nebo keramický hrnek, můžete využít i spodek hrnce. Stačí, když nožem jednotlivými tahy odřezáváte vrstvu ubrousku ze dna hrnce, nebo nožem nadzvedáváte čepel a brousíte pod větším úhlem. Důležité je držet správný úhel, který by měl být ideálně dvacet stupňů. Pokud bude úhel větší, čím déle budete brousit, tím více si nůž otupíte.

Kožený pásek

Dokonalá ostrost nože není nijak záhadná, stačí k tomu použít kožený pásek. Zapomeňte na koženkové alternativy, které nedokážou nabídnout správný odpor. Když už máte kožený pásek k dispozici, pevně ho držte a nůž přitlačte k povrchu, snažte se udržet konstantní úhel a táhněte ostřím po směru koženého vlákna. Pokud máte trpělivosti, opakujte tento postup několikrát a získáte dokonalý břit. Kožený pásek je oblíbený i mezi profesionály a používá se na finální dokonalé doostření.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jiri
Jiri
1 rok

Zajímavé!!! Tak nikdo nezná!!! Ja je znám už straaašně dlouho!!! 🤣🤣

Jiri
Jiri
1 rok

Samé staré věci na broušení nožů co by měl znát každý kdo se aspoň trochu tomu věnuje. Brousící kámen je prostě kámen a kůže jako nejlepší kombinace.