Dejte si do kávy toto koření a získáte zázračný nápoj. Zabrání cukrovce a rakovině

Není na světě zřejmě oblíbenějšího nápoje, než je káva. Obvykle se konzumuje coby životabudič, ovšem v poslední době se vedle jejích chuťových aspektů zdůrazňuje také skutečnost, že různé její složky jsou velmi prospěšné zdraví. Podle řady studií podporuje kardiovaskulární zdraví, a brání tak infarktu či mozkové mrtvici.

Kombinace, která funguje skvěle

Problém ale nastává tehdy, když si kávu něčím ochutíme. Obvykle je to mléko, smetana nebo cukr. To všechno jsou přísady, které se do kávy hodí možná po chuťové stránce, ale zároveň brání jejím pozitivním účinkům. Mnozí tak tvrdí, že se káva musí být vyloženě černá bez čehokoliv dalšího. To ale není tak docela pravda. Podle odborníků přeci jen existuje chuťově zajímavá přísada, kterou můžete do kávy přidat a navíc ještě po zdravotní stránce těžit z této kombinace.

O co jde? Možná vás to překvapí, ale je to skořice. Podle výzkumu zveřejněného v časopise Diabetes Care dokáže skořice srazit hladinu špatného cholesterolu o 27 %. Lidé, kteří konzumovali skořici delší dobu, pak měli dokonce o 29 % nižší krevní cukr. Není tedy divu, že už dříve se přišlo na to, že pravidelný přísun skořice dokáže působit preventivně vůči cukrovce.

Foto: Shutterstock

Působí proti závažné chorobě

To ale není zdaleka vše. Skořice také snižuje riziko rakoviny, jak zjistili vědci z Národního ústavu rakoviny v Indii. Skořice má totiž protizánětlivé schopnosti. A právě záněty v těle jsou často předstupněm zhoubného nádorového bujení. Toto potvrdila i studie publikovaná v časopise Science Heritage Journal, podle které dokáže skořice působit vůči rakovině prsu a plic. Dohromady s kávou se to jeví jako dokonalá kombinace, protože jiné výzkumy zase upozorňují na protirakovinové vlastnosti kofeinu.

Skořice je prospěšná i z jiného hlediska. Už po krátké době totiž dokáže snížit systolický a diastolický krevní tlak, jak uvádí časopis Nutrition.

Pokud chcete využít naplno veškeré zdravotní výhody kávy a kromě ochucení je ještě znásobit, jeví se skořice jako dokonalá volba.

Foto: Shutterstock, zdroje: Diabetes Care, Science Heritage Journal, Nutrition

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments