Víte, proč jíst denně jablka? Jablka prokazatelně snižují krevní tlak, hladinu škodlivého LDL cholesterolu, čistí střeva, podporují metabolismus, posilují imunitu, srdce, krevní oběh a udržují zdravé dásně. Opravdu jsou tak zázračná?
Jablko patří mezi nejoblíbenější a nejužívanější ovoce u nás. Jablka jsou dostupná a chutná a mimořádně zdravá. Poskytují mnoho vitaminů a dalších živin nezbytných pro správné prospívání organismu. Zkuste však pečlivěji vybírat, na kterých jablcích si pochutnáváte. Sázejte na ta jablky, která byla vypěstovaná u nás v Česku.
Tuzemská jablka
Tuzemská jablka, nejlépe z biologického neboli integrovaného zemědělství, neobsahují tolik škodlivých látek z postřiků, které se v zahraničí hojně využívají, aby byla pěkná a dlouho čerstvá. Chemikálie se vstřebávají do slupky i dužiny. U jablek z dovozu omyjte teplou vodou slupku. Pokud ji oloupete, zbavíte se i vitamínů. Slupka je totiž plná cenných živin. Krátké přepravní vzdálenosti domácích jablek minimalizují ztráty cenných a výživných látek obsažených v jablkách.
2 jablka denně pro zdraví a vitalitu
Už 2 jablka denně udrží tělo zdravé a vitální, vzpruží metabolismus a dodají živiny pro obranyschopnost těla. Slupka je bohatá na nenasycené mastné kyseliny, hořčík, karoteny a železo. Celé jablko dodá draslík pro přenos nervových podnětů, správnou funkci ledvin a činnost svalů. Vynikají obsahem vitaminu C, který chrání imunitu, bioflavonoidy a rostlinnými ochrannými látkami.
Ochrana proti chorobám
Jablko hlídá hladinu škodlivého LDL cholesterolu, krevních tuků a koncentraci škodlivin, jako je olovo a rtuť. Jablečná vláknina pektin na sebe váže toxiny a odplavuje střevy z organismu pryč. Škodlivé tvorbě fermentů a usazování bakterií ve střevech brání vinany, soli kyseliny vinné.
Hydratace
85 % jablka tvoří voda, proto můžete konzumaci jablka zařadit do pitného režimu. Společně s vlákninou přijmete vodu plnou antioxidantů, fytonutrientů a vitaminů.
Zasytí a dodají energii
Velké jablko má 115 kcal, 30 g sacharidů a 5 g vlákniny. Cukry nám dodají okamžitou energii, která se pomalu uvolňuje. Dejte si ár jablečných plátků před jídlem a méně toho sníte. Jablka mají nízký glykemický index a na déle zasytí.
Zdravé trávení
Pektin je prebiotikum pro přátelské střevní bakterie. Přispívá k lepšímu trávení a obnovuje pravidelnost střevních pohybů. Rozpustná vláknina snižuje hladinu cholesterolu a společně s antioxidanty bojuje proti vysokému krevnímu tlaku.
Mozek v kondici
Jablka v každodenním jídelníčku pomáhají chránit nervové buňky před oxidačním stresem. Snížíte tak rizika některých onemocnění jako je Alzheimerova choroba.
Foto: Shutterstock