O přínosech kysaného zelí jste již jistě slyšeli. Jedná se o zdravou potravinu, kterou bychom měli jíst celoročně. Převážně tedy přes zimní období, kdy potřebujeme mít imunitu pevnou jako skála. Zelí je tedy jedna věc, ale co tekutina, která zůstává ve sklenici? Vylíváte ji? Pokud ano, raději ji vypijte, protože šťáva z této kyselé pochoutky je obohacená o probiotika a další látky, které působí blahodárně na střeva. A jak jistě víte, pokud jsou zdravá střeva, bude zdravá i imunita.
Šťáva z kysaného zelí
Tato tekutina není pouze voda, která nemá čirou barvu. Jedná se o šťávu, která díky fermentaci obsahuje kultury bakterií prospěšné pro lidské zdraví. A právě tyto prospěšné bakterie jsou velmi důležité pro naše zdraví, zažívání, ale také správné vyprazdňování. Proto je jasné, že informace o zdravých střevech ve spojitosti s imunitním systémem člověka, jistě nejsou klamavé.
Nejen kysané zelí, ale i další fermentované produkty
U nás se nejčastěji pojídá právě ono oblíbené kysané zelí. Ovšem existují další fermentované potraviny, které obsahují prospěšné látky, vyzkoušejte některé z nich.
- Kimčchi – korejské národní jídlo. Jedná se o pikantní pochoutku. Salát je připravený z nakládané a fermentované zeleniny a dalších ingrediencí.
- Čaj, který se pojí s dlouhověkostí, je fermentovaný a mírně perlivý, tedy Kombucha.
- Kefír – fermentované mléko s kulturami.
- Jablečný ocet je také považován za zdravý fermentovaný nápoj.
- Japonská ochucovací pasta zvaná Miso, je hojně používána v Japonsku.
Pozitivní účinky šťávy z kysaného zelí
Díky kvašení, tedy fermentaci, vzniklo v zelí centrum prospěšných probiotických kultur, které také známe pod názvem probiotika. A jak je již známo, taková probiotika podpoří zdravé zažívání, ale i imunitu, která je úzce spojena se střevy. Nejen probiotické kultury, obsahuje také draslík, který snižuje krevní tlak a chrání před vznikem osteoporózy. Nehledě na to, kolik získáte tělu potřebných vitamínů. Například vitamin B1, A, B2, C a K.
Kde takový zdravý produkt sehnat?
Jestliže nemáte prostor na to, abyste si nakrouhali a naložili zelí, nezbyde nic jiného než si jej koupit. Lze tedy říci, že v každé prodejně potravin takové zelí najdete. Stačí pouze oddělit vodu od zelí, které můžete použít jako přílohu a šťávu vypít. A pokud ani to nechcete, lze koupit pouze šťávu z fermentovaného zelí.
Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline