Knedlíky jsou jednou z klasik české kuchyně. Mnohá hospodyňka si bez nich nedokáže představit pravý nedělní oběd. Můžete je použít nejen jako přílohu, ale skvěle se hodí i jako hlavní jídlo. Plněné knedlíky jistě ocení i menší strávníci. Právě tuto dobrotu dokážete připravit z několika málo ingrediencí za pár minut.
Česká klasika, lákadlo pro cizince
Pokud za vámi přijedou známí či přátelé ze zahraničí, budou právě knedlíky jednou ze specialit, kterou budou chtít ochutnat. I když jsou známé ze starověku, k největšímu rozvoji u nás došlo v průběhu 19. století, ve kterém začaly vznikat nejrůznější recepty na bramborové i houskové knedlíky.
Především brambor bylo v té době velké množství a plněné knedlík se těšily velké oblibě. Slavnostnější tabule obsahovala knedlíky plněné uzeným, chudší varianta byla pouze se zelím a smaženou cibulkou.
Hlavní ingredience: brambory
Ochutnáte-li tuto specialitu, budete se k ní vracet. Její příprava je nejen snadná, ale potřebujete k ní jen několik málo ingrediencí. Na desetiminutové plněné bramborové knedlíky budete potřebovat pouze kilogram brambor, ideální je typ C, 250 g bramborového škrobu a sůl. Brambory nejdřív uvařte ve slupce. Měly by zůstat poloměkké. Nesmí se rozvařit. Rozvaření by způsobilo, že těsto nebude dostatečně držet pohromadě.
Ochuťte podle potřeby
Uvařené a oloupané brambory nastrouhejte najemno. Přidejte škrob a uválejte kuličky. Ty vkládejte do vroucí lehce osolené vody. Brambory můžete také plnit volitelnou náplní. Skvělé je lehce osmahnuté uzené maso na cibulce. Kuličky vařte asi tři minuty. Ty vytáhněte po uvaření děrovanou naběračkou a nechte okapat.
Podávání je jednoduché
Servírovat brambory můžete jako klasickou přílohu. Výborně chutnají přelité osmahnutou cibulkou. Nebojte se k nim přidat i uzené maso a kysané zelí. Tato česká klasika potěší nejen mužské osazenstvo.
Foto: Shutterstock
Tohle za 10 minut připravit skutečně nelze.
200 g Solamylu stojí přes 40 Kč. Vejce stojí 3 Kč a 200 g hrubé mouky 4 Kč. Rozdíl je 40:7