Díra v rukojeti pánve má speciální funkci, o které výrobci mlčí. Naučte se jí využívat a vaření vám půjde mnohem lépe

Přemýšleli jste někdy, k čemu slouží otvor na konci rukojeti vaší pánve nebo kastrolu? První, co nás napadne, bude, že tam je kvůli zavěšení. Jenže kdo z nás si věší hrnce po kuchyni. Spíš se je snažíme schovat. Rozvěšené pánve, aby je měli co nejvíce po ruce, mají snad jen kuchaři v restauracích.

Otvor jako stvořený pro vařečku

Další důvod, který už ale není tak zřejmý, je, že si do něj můžeme během vaření odkládat vařečku. Je to velmi praktické. Samozřejmě, pokud promícháváme těstoviny, vařící se ve vodě, můžeme vařečku odložit prakticky kdekoli.

Ale co taková rajská omáčka, kuře na paprice nebo chilli con carne? Z vařečky po každém zamíchání odkapává barevná omáčka, která nám dokáže pokapat sporák i linku. Moudřejší z nás mají po ruce talířek, na který znečištěné náčiní odkládají. Lehkovážnější omývají špinavou varnou desku a ty mazané? Ty prostě prostrčí násadu vařečky otvorem v pánvi tak, že její kulatá část je nahnutá přímo nad ni. A vše tekuté z vařečky odkapává zpět do nádoby. A je po špíně! Věděli jste to? Pokud ne, určitě to vyzkoušejte.

Foto: Shutterstock

Dopřejte vaší pánvi dlouhý život

Kvalitní pánev je docela drahá záležitost, proto bychom si ji měli hýčkat. A jak na to? Zahřívejte ji pomalu. Pokud chcete pánvi dopřát dlouhý život, nespěchejte na ni. V opačném případě se totiž může deformovat. Platí to pro pánve litinové i pro ty s nepřilnavým povrchem.

Smažíte na oleji nebo na másle? Používáte-li olej, lijte ho až na horkou pánev. Pokud ale chcete vařit na másle, položte ho do studené nádoby a nechte ho postupně rozpouštět. Jakmile začne pobublávat, můžete začít smažit. Například toustový chléb ale můžete opékat i na sucho, bez použití tuku.

Nerozpalujte tuk na nejvyšší teplotu. Kvalitní pánvička smaží dobře i při pouhých 2/3 využitého tepla. Vyhnete se tak přepalování oleje a prodloužíte její životnost.

Pánve raději myjte ručně, nedávejte je do myčky. Nenechte je ale úplně vychladnout. Umývejte je ještě teplé horkou vodou. Budete-li tato doporučení dodržovat, vaše pánve budou vypadat jako nové po řadu let.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments