Když měla Hanna z anglického Cornwallu 20 let, byla okolnostmi donucena konečně řešit svůj celoživotní problém. Posledních 15 let jedla prakticky jenom hranolky, tedy kromě suchého toastu k snídani. Proč tomu tak bylo a jaký je její osud nyní?
Neuvěřitelný příběh
Ne, Hanna nebyla z těch, kteří se cpou hranolkami prostě proto, že jim chutná nezdravé jídlo. Rozvinula se u ní selektivní porucha příjmu potravy, kvůli které se jí udělalo špatně kdykoliv se pokusila pozřít jiné jídlo než hranolky. Vzhledem k tomu, že poruchy příjmu potravy se řadí do psychických obtíží, nešlo její situaci vyřešit pouhou změnou návyků. A tak Hanna proplouvala životem s tímto šíleným hendikepem.
Jak sama doznala: „Různá jídla mě děsila, bylo mi z toho fyzicky špatně a byla jsem nervózní a nikdy jsem nevěděla, jak budu reagovat.“ Značně ji to omezovalo také ve společenském životě, protože na jakékoliv akci nemohla prakticky nic jíst. Často také předstírala potravinové alergie.
Změna nastala, když nastoupila do práce v továrně. Kvůli nedostatečné stravě nebyla dostatečně zdatná a při práci omdlévala. Proto se rozhodla svůj problém řešit. A to poněkud netradičně. Hypnoterapií.
Hypnoterapií k mangu?
Hanna se svěřila do rukou psychologa a klinického hypnotizéra Felixe Economakise na terapeutické klinice The Health v severním Londýně. Ten vysvětluje: „Poruchy příjmu potravy bývají způsobeny traumatem spojeným s jídlem, které má často kořeny v dětství, pravou příčinu si proto pacient většinou nepamatuje. Strach z jídla pramení z tohoto traumatu a úzkosti s ním spojené.“ Řešením je dle něj odemknutí podvědomí, tím přiměje pacienta zpracovat minulost a zbavit se strachu.
Hypnoterapie trvala něco málo přes hodinu a Hanna po jejím skončení bez obav vyzkoušela několik druhů nového jídla. Jako první mango, které se stalo jejím oblíbeným ovocem. Hanna je z hypnoterapie přímo nadšená a tvrdí, že jí změnila život. Nyní se cítí mnohem zdravější, plná energie a šťastná.
Foto: Shutterstock, zdroje: mirror.co.uk, dailymail.co.uk