Trápí vás pálení žáhy a zaháníte jej jedlou sodou nebo mlékem? Jestliže se potíže objevují častěji je třeba mít se na pozoru. Dlouhodobé poškozování jícnu žaludečními šťávami může přerůst až v rakovinu jícnu.
Co je pálení žáhy
Pálení žáhy vzniká, když se žaludeční šťávy vrací zpět do jícnu přes špatně fungující svěrač. Žaludeční kyseliny vyvolávají v jícnu bolestivé pocity. Postižený cítí spalující bolest za hrudní kostí, horkost v krku a překyselení v ústech. Potíže se mohou stupňovat až k chrapotu, dušnosti či tísni na hrudi zaměnitelné s infarktem.
Jak vzniká pálení žáhy
Mezi jícnem a žaludkem je mechanický uzávěr, reflux. Pokud svěrač nefunguje správně, žaludeční kyseliny se dostávají do jícnu. Sliznice jícnu, ale nemá před kyselinami ochranu a dlouhodobé dráždění způsobí vážné poškození. V závažných případech končí dlouhodobé pálení žáhy nádorovým onemocněním.
Pálení žáhy netrápí jen těhotné
Pálení žáhy se objevuje u těhotných žen, kdy rostoucí děloha tlačí na žaludek. Tam však potíže po porodu ustoupí. Na pozoru by se měli mít ti, u kterých se pálení žáhy objevuje pravidelně. Může to být po požití alkoholu, po tučných jídlech, při přejedení nebo i každou noc.
Vyšetření při dlouhodobých potížích
Pokud potíže s pálením žáhy neustoupí ani v případě, že dlouhodobě užíváte lékařem doporučené léky je nutné přistoupit k odbornému vyšetření. Provádí se endoskopicky. Odborné vyšetření odhalí buď refluxní chorobu, tedy běžné onemocnění, či závažnější problém.
Onemocnění provázená dlouhodobým pálením žáhy
- Zánět – Barretův jícen, nevratné změny na sliznici jícnu, které později vedou k rakovině jícnu.
- Zúžení jícnu – způsobení dlouhodobým poškozováním. Jícen je zjizvený a otéká v dolní části.
- Vředy na jícnu – vředy na jícnu jsou podobné jako žaludeční vředy, bolest se projevuje za hrudní kostí.
- Rakovina jícnu – zhoubný nádor jícnu, který se v počátcích projevuje právě pálením žáhy.
Jak se vyhnout pálení žáhy
Pokud vás pálení žáhy potkává jen občas, postačí upravit jídelníček a stravovací návyky. Vyřaďte rajčata, citrusy, cibuli, česnek a čokoládu. Spouštěčem pálení žáhy je i alkohol a kouření. Dvě až tři hodiny po jídle si nelehejte a hodinu po jídle necvičte. Jídlo rozdělte do menších porcí a jezte častěji během dne. Proti pálení žáhy můžete vyzkoušet i řadu přírodních prostředků.
Foto: Freepik