Bramboráky jsou skvostem české kuchyně. Tyto placky najdete i v jiných světových kuchyních, ale naše české bramboráky jsou specifické svou vůní po česneku a majoránce.
Brambory: Kvalita a čerstvost rozhodují
Bramboráky jsou nejlepší, když jsou uvařené z kvalitních brambor. Nejlepší jsou ty, které jsou sklizené v zimě. Mladé letní brambory obsahují méně škrobu, a dlouho skladované brambory mohou klíčit a zelenat, což změní jejich chuť a obsah vody. Aby brambory byly chutné a vypadaly co nejlépe, důkladně je po nastrouhání osušte a poté je zalijte téměř vroucím mlékem. Zabráníte tak jejich zhnědnutí.
Smažte na sádle
Pro výborné bramboráky se nevyplatí používat troubu nebo teflonovou pánev. Místo toho zvolte nerezovou pánev a použijte sádlo jako tuk pro smažení. Sádlo dodá bramborákům typickou chuť. Bramboráky smažte 2-3 minuty na každé straně.
Co budete potřebovat?
K přípravě skvělých bramboráků, podle receptu od uznávané kuchařky budete potřebovat následující ingredience: 750 g brambor, 80 g hladké mouky, 1 vejce, 200 ml horkého mléka, 6 stroužků česneku, 1 lžíci sušené majoránky, půl lžičky drceného kmínu, 1 lžičku soli a sádlo.
Jak na to?
Nejprve umyjte, oloupejte a nastrouhejte brambory na jemném struhadle. Poté nechte chvilku odstát, slijte z brambor vodu a vymačkejte je. Přidejte k bramborám horké mléko a ostatní ingredience kromě sádla. Promíchejte.
Nyní rozehřejte pánev, přidejte lžíci sádla, a jakmile se rozpustí, připravte si naběračku těsta a vyklopte ji na pánev. Poté rozetřete těsto na placku o tloušťce půl centimetru, a opékejte na středním plameni. Jakmile spodní strana zezlátne, obraťte bramborák a opečte i druhou stranu. Bramboráky budou chutné a křupavé. Dobrou chuť!
Foto: Shutterstock
Výborné je pivo …opravdu dá super chuť výborně se snaží,bramboračky jsou ňAm.😁
Nevim tedy co v tech bramboracich je pridano navic,ale nevidim tam CIBULE, ta teprve da teto pochutine ten spravny rozmer.