Bramboráky jsou vynikající a oblíbeným pokrmem, který je v našich končinách známý již mnoho let. Jejich chuť a aroma se liší podle toho, jak jsou připraveny. Lidé používají různé recepty a triky, aby se jim podařilo dosáhnout dokonalých bramboráků. Existuje jedna důležitá věc, kterou by měl každý bramborák obsahovat, ale mnoho lidí o ní bohužel stále nemá ani potuchy.
Bramboráky budou chutné, uvnitř měkké a zvenku křupavé
Pokud máte rádi bramborové placky, které jsou křupavé zvenčí a měkké uvnitř, určitě víte, že kromě brambor se do jejich přípravy používá také mouka, vejce a koření. Ale existuje ještě jedna surovina, která se při přípravě bramboráků často používá a lidé o ní bohužel stále moc neví – jedlá soda.
Jedlá soda, také známá jako soda bikarbona, je bílý prášek s alkalickým pH, který se používá jako kypřící látka v pečení a vaření. Pokud ji přidáte do těsta na bramborové placky, zlepší se struktura těsta a zvýší se jeho objem. To znamená, že bramboráky budou mít lepší chuť a texturu.
Jak na to?
Použití jedlé sody v bramborácích je velmi jednoduché. Stačí přidat půl až jednu lžičku jedlé sody na každých 500 g brambor. Soda se musí dobře promíchat s bramborovým těstem, aby se rovnoměrně rozložila. Pokud použijete více jedlé sody, bramboráky se mohou stát příliš řídkými a nedostatečně pevnými. Na druhou stranu, pokud ji nedosadíte dostatečně, bramboráky budou mít méně objemu a bude se jich těžko držet pohromadě.
Další výhodou použití jedlé sody při pečení bramboráků je to, že brambory se budou snadněji trávit. Soda bikarbona totiž snižuje kyselost jídla, což znamená, že brambory budou měkčí a snadněji stravitelné.
Přidejte jogurt
Při použití jedlé sody jako kypřidla do těsta, je nutné dodat něco kyselého. Bez této složky by těsto nebylo křehké a nadýchané, což je přesně to, co chceme u bramboráků dosáhnout. Abyste tuto chuťovou bombu dokonale zvládli, můžete přidat jogurt, podmáslí, acidofilní mléko, ocet nebo citronovou šťávu. Vyberte si ten, který nejlépe vyhovuje vašim chuťovým preferencím a připravíte neuvěřitelně křupavé bramboráky.
Foto: Shutterstock