Do Česka se dostalo otřesné ovoce. Prodávalo se všude. Nesmíte ho ale v žádném případě jíst, jinak bude zle

Zákazníci v České republice to mají mimořádně obtížné. Ať už nakupují cokoliv, musí vždy počítat s tím, že to bude závadné a že jim to může něco udělat. Situace s bezpečností potravin je v tuzemsku totiž tristní, jak vyplývá ze záchytů Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Neuplyne v podstatě den, aby nepřišlo další varování.

Pořádně to přešvihli

Teď se pozornost kontrolorů ze SZPI zaměřuje na ovoce a zeleninu, což je sortiment, který lidé nakupují velmi často. Jak se bohužel ukazuje, situace tam není o mnoho lepší než třeba u masa. V případě těchto plodů jsou totiž problémem zejména pesticidy.

Na problém dlouhodobě upozorňuje Agrární komora České republiky. Podle ní totiž české supermarkety jen velmi málo ovoce odebírají od tuzemských pěstitelů, a to i v případě, kdy jsou takového ovoce plné sklady. Kupují ho potom raději o pár haléřů levněji z různých koutů světa. Jenže tam už kvalita notně pokulhává.

Zcela typický je aktuální případ, kdy SZPI zjistila problém u hrušek dovezených z Turecka. “V potravině byl patnáctinásobně překročen maximální limit reziduí pesticidu diflubenzuron,konstatovali kontroloři velmi nepříjemnou zprávu. Hrušky se pochopitelně již dostaly do prodeje a těžko poznáte, zda jste si je koupili nebo nikoliv.

Závadné hrušky v českých obchodech. / Foto: SZPI

Chce to tvrdší pokuty

Pakliže jste si ale v poslední době koupili nějaké ty hrušky z Turecka, raději je nekonzumujte, protože to není vůbec dobré. Každopádně je třeba apelovat na obchodní řetězce, aby s touto praxí již přestaly, protože zákazníci toho mají doslova plné zuby.

Čtěte také: Kdo si v Česku natrhá ovoce na vlastní zahradě, dostane pokutu. To vymysleli zase pěknou novinku

Je to totiž pořád dokola a nezdá se, že by se z toho někdo poučil. Je také otázkou, zda by neměly být zavedeny drakonické pokuty. Pakliže by někdo pochybil, a to třeba i vícekrát, mohl by dostat i likvidační pokutu. Zmizel by tak z trhu a nedělal by další škody.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments