Guláš je výtečný pokrm, který si získal srdce mnoha milovníků dobrého jídla. Aby byl guláš dokonale chutný a s plnou omáčkou, je důležité vybrat správné suroviny a dodržovat několik triků.
Co se týče zahušťování, existuje několik možností, jak dosáhnout požadované konzistence, aniž bychom použili mouku nebo chléb. Ty byste totiž do guláše v žádném případě dávat neměli, ačkoliv lidé v České republice je tam obvykle pro zahuštění dávají.
Brambory
Brambory jsou skvělou alternativou k mouce nebo chlebu. Obsahují škrob, který přirozeně zahustí guláš. Stačí je nastrouhat na jemném struhadle a vařit s masem. Během vaření se brambory rozvaří a vytvoří krémovou konzistenci.
Cibule
Cibule nejenže dodá guláši výraznou chuť, ale také pomůže zahustit omáčku. Přidejte dostatečné množství cibule a nechte ji zesklovatět na tuku před přidáním vývaru. Rozvařená cibule přispěje k hustotě guláše.
Škrob
Kromě brambor můžete použít i jiné škrobové suroviny, jako jsou například kukuřičný škrob nebo bramborový škrob. Tyto granule se rozpustí ve vodě a zahustí omáčku.
Dlouhé vaření
Nejlepší způsob, jak zahustit guláš, je dlouhé vaření. Maso se během dlouhého vaření rozpadne na vlákna a omáčka se zahuští přirozeně.
Pamatujte, že chuť guláše tvoří především výpek z masa a koření. Snažte se zachovat správnou rovnováhu mezi ingrediencemi a nechte guláš vařit pomalu, aby se všechny chutě propojily. Doufám, že si poctivý guláš užijete.
Jak dlouho guláš vařit?
Guláš můžete vařit několik různých způsobů, a délka vaření závisí na konkrétním receptu a použitých surovinách. Zde jsou některé možnosti:
- Tradiční guláš s kostkami masa: Pokud používáte kostky masa, bude vaření trvat přibližně 2 až 3 hodiny. Během této doby se maso změkčí a chuť se prohloubí.
- Guláš s mletým masem: Pokud používáte mleté maso, bude vaření trvat přibližně 1 až 1,5 hodiny. Mleté maso se rychleji uvaří a zahustí omáčku.
- Rychlý americký guláš: Existuje také rychlý recept na americký guláš, který se připravuje za méně než 30 minut. Je to skvělá volba pro hektické večery, kdy potřebujete rychle uvařit večeř.
Foto: Shutterstock
Na čem autorka jede že po tom viděla granulovaný škrob?Tahle expertka bude obviňovat Čechy že jejich guláš nestojí za nic? Je to husokachna.
Kazdorocne uvarim na akcich a soutezich cca 1000 – 1500 gulasu, naposled v nedeli 250 porci, vsechno se snedlo bezezbytku. Ale porad netusim co do gulase nepatri a porad to tam cpu, jsem asi uplne blbej. Vsichni si gulas pochvaluji, jenom dle Vavrove se to neda jist. Vsichni jsme hloupi, jenom ona je letadlo.
Vávrová, umíš uvařit aspoň vodu na čaj, že tady píšeš takový bláboly? Bys mi jednou přinesla gulin zahuštěnej škrobem, tak ti přelámu ruce.
Máš pravdu,ta ženská je pomatená.Jedině chleba a mouka.
Nepoznáte to. Ani starej chleba ani mouka. Zkuste kukuřičný škrob a budete nadšený.
Vaše mládí a neznalost Vas omlouvá za neznalost jak se vaří Guláš. Guláš zahuštěný chlebem nebo bramborem je hodně stará věc.Naše babičky tyhle znalosti předávali další generaci,jak správně uvařit guláš.Přiště bych se vyvaroval Vašemu tvrzení, že Češi neumí vařit.Naopak být vámi, tak bych se první zeptal Čechů jak se vaří a pak bych to zveřejnil. A tak se můžete i vy přiučit ohledně vaření. Zatím jenom píšete články o vaření, které Vás naučili Češi.
Nastrouhaný tvrdý chleba je pro guláš vůbec ta nejhorší varianta. Je ale pravda, že pes to nakonec vylízal..
Znám asi 12 způsobů, tedy receptů na guláš a umím je i uvařit. Za cca 50 let co se mitám v kuchyni vím, že když se o umí, taje totálně glanz egal čím ho zahustíte a vím že to autorka ani nepozná. Zkráceno…když se to umí je to srnda. Mňam