Je až překvapivé, jak základní chyby lidé dělají při přípravě karbanátků. Ty už přitom lze považovat za tradiční tuzemské jídlo, protože se v našich končinách těší velké oblibě. A to především proto, že je nenáročné na přípravu a pak také lépe chutná.
Brambora ve směsi nesmí chybět
Oba faktory ale mají své. Příprava sice není těžká, ale zároveň si žádá své postupy, které není radno obcházet. To souvisí s druhým aspektem a chutí. Pokud karbanátky ošidíte, nebudou chutnat zdaleka tak dobře, jak by mohly.
Ošizením přitom nemáme na mysli nepříliš kvalitní maso. Mnozí pro maso na karbanátky klidně zajdou k řezníkovi, aby měli to nejlepší, ale pokud udělají běžnou chybu, stejně z něj nedostanou kýženou chuť.
Co je tedy pro chuť karbanátků zcela zásadní? Možná se budete divit, ale je to obyčejný brambor. Ten ve směsi na karbanátky totiž nikdy nesmí chybět. Důvod? Jedině tak zajistíte, že maso nebude vysušené a zároveň bude doslova sametové. Tento rozdíl pozná na první sousto každý.
Další tipy pro ještě lepší karbanátky
Jakým způsobem brambory do karbanátků přidat? Nemusíte se bát nějakých složitostí. Pokud máte na karbanátky kilogram mletého masa, vezměte si k tomu jednu velkou bramboru. Tu oloupejte a následně nastrouhejte, případně rozmixujte. Výsledek pak důkladně promíchejte s masem.
Jak už jsme uváděli v jiném článku, za normálních okolností je nutné brambory před použitím umýt, aby se zbavily škrobu. To však v tomto případě není nutné. Používáme totiž pouze jednu bramboru a škrob pro tyto potřeby zajistí mazlavost a hedvábnost. V případě, že škrob přeci jen vymyjete, přidejte do receptu vaječný bílek.
Mezi další zajímavé tipy, jak si chuť karbanátků ještě více ozvláštnit, je přidání špetky octa. Díky tomu bude maso ještě šťavnatější. Experimentátoři pak mohou přimíchat i třeba červenou řepu nebo mrkev.
Foto: Shutterstock
Navrhujete přidat syrovou, nebo vařenou bramboru? Dal bych přednost syrové, ale mate mne, že ji loupete. Pokud vím, tak oloupat lze jen vařenou bramboru, naopak syrovou lze zbavit slupky škrabkou, tedy oškrábat. U nových brambor lze škrábat i nožem, ale oloupání bez tepelné úpravy (nebo tlakového šoku) hlíz se nepodaří.
Za jak dlouho se brambory zbaví škrobu?