Do karbanátků nikdy nesmíte přidat jednu surovinu. Lidé ji tam ale pořád dávají a tím je kazí

Tento tradiční pokrm, který je u nás velmi oblíbený, se řadí mezi kulinářské skvosty. Jeho všestrannost spočívá v tom, že může být podáván jak teplý, tak i studený. Pokud si dáte karbanátky s čerstvou bramborovou kaší, dostanete vynikající oběd, a pokud si je dáte studené s chlebem, budou vynikající jako svačina. Jak ale připravit nejlepší možné karbanátky, které budou křupavé zvenčí a šťavnaté uvnitř?

Jaké maso vybrat?

Pro dosažení vynikající chuti a šťavnatosti karbanátků doporučujeme směs mletého vepřového a hovězího masa. Ideální poměr je 2/3 vepřového plecka a 1/3 hovězího masa. Hovězí krk nebo vysoký roštěnec s výraznou chutí a tučnější přední část jsou také dobrou volbou.

Někteří lidé preferují poměr 1:1, takže si přizpůsobte směs podle své chuti. Mějte na paměti, že tuk je zodpovědný za chuť a šťavnatost karbanátků. Existuje mnoho dalších druhů masa, ze kterých můžete karbanátky připravit. Můžete zkusit drůbeží, telecí nebo zvěřinové karbanátky, nebo dokonce karbanátky z ryb.

Foto: Shutterstock

Co nesmí chybět?

Aby vaše karbanátky byly po upečení dostatečně šťavnaté a nevysušené, je důležité použít dostatečně vláčný základ. Například nakrájené pečivo namočené ve smetaně nebo slanina nakrájená na malé kousky zajistí potřebnou šťavnatost.

Pokud používáte cibuli, nakrájejte ji najemno a dobře ji promačkejte v hmoždíři, aby uvolnila co nejvíce šťávy. Pokud se zdá, že směs mletého masa je stále suchá, můžete přidat trochu vývaru nebo dvě až tři lžíce smetanového jogurtu nebo zakysané smetany.

Vyzkoušejte i jiné varianty

Pokud toužíte po lehčích alternativách ve svém jídelníčku, můžete vyzkoušet některou z bezmasých variant. Výborné jsou například karbanátky z pohanky, červené čočky a mrkve. Pokud hledáte nové nápady na zpracování cuket, můžete vyzkoušet recept na karbanátky z quinoy? Všechny tyto varianty nabízejí lahodnou chuť i při sníženém obsahu masa v jídelníčku.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
František
František
1 rok

Někteří novináři píší s takovým elánem, že již na třetím řádku neví, co bylo hlavním námětem. Je jich víc než dost a tak nemají jednoduchý život. Zdejší článek se pokusil napravit omyly M.D. Retigové, jen zapomněl v zápalu psaní o který omyl šlo. Ale nic nového pod sluncem. Někdo vám poradí odpudit slimáka afrikánem, další zas navádí aby jste žili zdravě, pokud chcete být zdraví. No já tedy přidám taky jednu radu. Nečtěte tyto cancy na netu, pokud si chcete zachovat duševní zdraví a nechcete sklouznout k nevraživosti a nenávisti k určitým sortám lidí. P.S. karbanátky si udělám po svém… Číst vice »

Jirka
Jirka
1 rok

A kde je ta surovina, kterou to Češi údajně kazí a v článku pak o ní není ani zmínka ? Neni to potom zcela zbytečný příspěvek ?

Vladimíra
Vladimíra
1 rok
Reply to  Jirka

Také jsem to četla kvůli tomu a nic

Roman
Roman
1 rok
Reply to  Jirka

Tak to se povedlo, kdo hledá stejně najde úplný h…o, to bylo keců, jak to namíchat, takhle to dělá, prosím pěkně, kdo, snad ne-odbornik, vynikající komentář, žádná sirovina neexistuje. Češi jsou národ, koumáků, bavící se nápady

Petr
Petr
1 rok

Dobře vyjádřeno 👍