Nemáte náhodou chuť na karbanátky? Rychlé jídlo, které se hodí k obědu i k večeři nebo na druhý den do práce patří mezi oblíbené stálice českých kuchařek a kuchařů. Existují však časté chyby, které se při přípravě tohoto jídla objevují. Zkuste se jich příště vyvarovat.
Kvalitní maso je základ
Možná z období socialismu si neseme představu, že do karbanátků se mele nekvalitní maso, jakési zbytky či to, co bychom do jiného jídla nedali.
Ale to je radikální chyba! Aby byly karbanátky chutné a abyste je povýšili na skvělé jídlo, dejte si záležet na výběru masa, které do nich budete mlít. Pokud se vám maso nechce mlít doma, nechte si ho připravit přímo u řezníka. V dobrém řeznictví vám i doporučí, jaké maso byste měli zvolit – na karbanátky je nejlepší směs několika druhů masa.
Dochucení masové směsi
Namleté maso je třeba doplnit dalšími surovinami, aby z něj vznikla směs vhodná na karbanátky.
Do směsi je vhodné přidat nasekanou opečenou či zkaramelizovanou cibulku. Na výraznější chuti přidá hořčice, můžete zvolit úplně klasickou plnotučnou, ale dijónská nebo ochucená udělá v karbanátcích neotřelou chuť.
Na zahuštění přidávejte strouhanku, dokud nebude směs taková, aby z ní šly karbanátky vhodně tvarovat. Na zjemnění zase můžete přidat trochu smetany.
Jaké zvolit bylinky?
Klasicky se do karbanátků přidává sůl, pepř a česnek. Můžete si však hrát také s různými bylinkami – ať už těmi sušenými nebo čerstvými. Nejčastěji se přidává majoránka, ale můžete sáhnout také po petrželi, pažitce nebo třeba rozmarýnu či tymiánu.
Často – a můžeme to jenom doporučit – se přidává také strouhaný sýr. Maso bude lépe držet pohromadě a pocítíte v něm příjemnou chuť sýra. Můžete zvolit i chuťově a aromaticky výraznější sýry, jenom nezapomeňte upravit dávkování soli a koření, ať nemáte karbanátky přesolené.
Foto: Shutterstock
Každý si tam cpe co chce! Jako co se má rozčilovat-chytej kuchař? – Kuchař a neví že do cizích talířů se nečumí a nekecá!? Jako si myslí ichtyl, že kromě něho neumí nikdo vařit? – může maximálně radit-i to jen někomu!
Sýr někomu třeba smrdí a nechutná!
Ja si tam nastrouhám syrový brambory 1:1 aby stáhli tu mastnotu z hnusného tlustého masa-ale hovězí smrdí-to nežeru i když je liboví.
Cibulka zas někoho nadýmá a strouhanku rozblemcanou taky nemusím!
Tak která je ta důležitá věc kterou tam blbci Češi nedávají a nějaký šéfnáfuka he proto rozčilený?
TVL Tys objevil něco ůžasnýho
A ta důležitá věc je??