Málokdo dokáže pohrdnout kvalitně připraveným karbanátkem. Ve skutečnosti je jen málo jídel, které jsou tak chutné, když se dobře připraví. Navíc nejsou vůbec složité a drahé, a tak se hodí jako jedno z každodenních jídel pro domácnosti. Bohužel, i při jejich přípravě lze nasekat velkou spoustu chyb, které by zkušený šéfkuchař v životě neudělal. Také proto vám v restauraci leckdy karbanátky chutnají mnohem více než doma.
Chyba, která se pořád opakuje
Asi není třeba kdovíjakého přemýšlení o tom, že základem karbanátků je dobře připravená směs, ze které si je připravíte. Pochopitelně je potřeba zvolit kvalitní mleté maso, ideálně čisté vepřové, které je velmi tučné a propůjčí karbanátkům tu správnou chuť. Pokud byste si ale mysleli, že tím to končí, byli byste na omylu.
Aby chuť karbanátků skutečně stála za to, je nutné přidat sušený chléb. Bez toho se zkušený kuchař jednoduše neobejde, a pokud ho nemá, dobře ví, že karbanátky ani nemusí připravovat, protože by to nedopadlo dobře.
Ne každý si ale tuto radu vezme k srdci, a když, tak třeba jen na půl. Možná si říkáte, že pokud nemáte chleba vysušený, dáte tam prostě čerstvý. Nic horšího však nemůžete udělat. To je skutečně základní chyba, nad kterou šéfkuchaři nevěřícně kroutí hlavou, když ji vidí nebo o ní slyší.
Šťáva se musí nasáknout
Důvod je přitom jednoduchý. Mleté vepřové maso je velmi šťavnaté a vyloučí značné množství vody. Sušený chléb přidáváme do směsi proto, aby dokázal tuto šťávu vsáknout, v důsledku čehož jsou pak karbanátky nadýchané. Alternativně ho může zastoupit třeba strouhanka. Čerstvý chléb ale něco takového nedokáže.
Stejně tak nelze chléb, a to ani sušený, namáčet ve vodě nebo mléce. Tím ztratíte jeho vlastnosti, které jsou pro karbanátky tak důležité. Hlavně když přidáte mléko, bude maso nakonec hodně tuhé a navíc do směsi pouze přidáte zbytečné kalorie, kterých je tam už tak dost.
Čím obyčejnější sušený chleba přitom je, tím lépe pro výsledek. Nejoptimálnějšího výsledku dosáhnete s prostou “šumavou”. Naopak složitější chleby nemusí být ideální.
Foto: Shutterstock
No vidíte, mamka tam dává místo chleba dokonce namočený rohlík 😀 Možná proto mi karbanátky chutnají jen od ní.. 🤔
Nejoptimálnějšího výsledku? Může snad být něco optimálnější než optimální? :)) To je stejně nesmyslné slovo jako “nejideálnější”. Pokud mě paměť neklame, tak jsme se o takových slovech učili na základní škole jako o nestupňovatelných přídavných jménech.
A jinak díky za radu, nevzpomínám si, že by moje máma či babičky do karbanátků dávaly suchý chléb. Vyzkouším.
Tak s chlebem jsem to zkoušel. A už vím proč mi v hospodě karbanátek nechutná. Děkuji za info. Suché pečivo namočit v mléce, vejce, česnek, majoránka, sůl, pepř, 70% vepřové, 30% hovězí, 1cm placky s důlkem uprostřed.
každého věc, co mu chutná.
dáváme trochu strouhanky, ale především nastrouhanou syrovou bramboru.
a nově pěkně na plech a do trouby. je to rychlejší, chutnější a mírně zdravější, trochu tuku se vypeče.
Stačí bohatě strouhanka a je to to samé ale holt pan šéfkuchař je šéf kuchař a obyčejný lidi jsou holt blbý že tenhle starý trik našich praprababiček asi neznají , na to musí být hotelovka a prakce v 5 hvězdičkovým hotelu 🤔
Holt prakce je prakce, o tom žádná :)))
Chleba do karbanátek? Odjakživa dáváme rohlík a namočený ve vodě! Ale klidně si tam dávejte, co chcete – ale nepište tady pořád “musí, nesmí, šéfkuchař nevěří svým očím” a podobné nesmysly – a ty další kecy radši ani nebudu komentovat.
Sedněte si do té své restaurace, dejte si zdravý hambáč a hlavně začněte dělat něco smysluplného – ty vaše články jsou čím dál pitomější.
Možná ten rohlík dáváte vy do nějakých vašich karbanátek namočený, ale článek je o karbanátcích, ne o karbanátkách. A je v něm vysvětlení, proč má být to pečivo suché. Smysl to dává.