Míchaná vajíčka jsou oblíbeným pokrmem po celém světě, a to hned z několika důvodů. Skvěle zasytí, mají výborné výživové hodnoty a snadno se připravují. Téměř každá kultura má svůj vlastní lahodný způsob vaření a podávání pokrmů z vajec.
Důležité je správné šlehání
Chcete-li dosáhnout jemných a nadýchaných míchaných vajíček, musíte se zaměřit na šlehání. Nedělejte chybu a nerozklepávejte vajíčka přímo do pánve. Místo toho je rozklepněte do misky a šlehejte metličkou po dobu 30 až 40 sekund. Důležité je, aby se bílek a žloutek dokonale spojily a abyste do vajíček našlehali dostatek vzduchu. Důležité je také šlehat vajíčka těsně před tím, než je nalijete na pánev. Pokud je budete šlehat předem, vzduch z nich stihne uniknout a vajíčka nebudou nadýchaná.
Teplota při přípravě musí být akorát
Pokud chcete, aby vaše míchaná vejce byla krásně měkká a nadýchaná, musíte si dát pozor na teplotu při jejich smažení. Příliš vysoká teplota může vést k připálení nebo vysušení vejcí, zatímco příliš nízká teplota způsobí, že vejce nebudou nikdy hotová. Doporučuje se používat středně teplou plotýnku, aby se vejce mohla smažit pomalu a rovnoměrně.
Správná velikost pánve
Velikost pánve hraje v přípravě míchaných vajec také důležitou roli. Pokud bude příliš velká, mohou se rychle vysoušet a připalovat. Naopak na malé pánvičce nepřipravíte kvalitní míchaná vajíčka pro celou rodinu tak, aby byla všechna „tak akorát“. Pánev, na které je připravujete, by měla mít nepřilnavý povrch.
Co přidat k vajíčkům?
Každému chutnají jinak připravená vajíčka. Někdo má raději sušší, jiný vláčnější. Pokud upřednostňujete polotekutou jemnější konzistenci, vyzkoušejte k nim přidat lžíci majonézy. Jedna lžička vajíčka výrazně zjemní a dodá jim jedinečnou chuť.
Foto: Shutterstock
jauvajs