Sezona rajčat je tady. Na zahrádkách sklízíme úrodu a přemýšlíme, co se všemi těmi plody uděláme, jak je zpracujeme. Protože sníst je všechny dříve, než se zkazí, pravděpodobně nestihneme.
A tak vyrábíme kečupy, passaty a jiné dobroty a samozřejmě vaříme rajčatové omáčky a polévky. Z čerstvých rajčat jsou pochopitelně mnohem chutnější než z protlaků. I když v zimě nám nic jiného nezbývá.
Z kyselých rajčat pálí žáha
Ne všechna rajčata jsou ale přirozeně sladká a z těch kyselejších jsou potom kyselejší i naše výsledné kulinářské počiny. A z kyselých pokrmů umí některé z nás pěkně potrápit pálení žáhy. Pokud patříte mezi tyto jedince i vy, máme pro vás jednoduché a levné řešení.
Stačí do hrnce přidat jedlou sodu. Soda totiž není jen skvělý univerzální čistič našich domácností. A v kuchyni ji můžete použít nejen jako náhražku prášku do pečiva. Pokud do vaší omáčky nebo polévky z rajčat přidáte špetku jedlé sody, opravdu stačí malá špetka, zlepšíte jejich chuť, strukturu a také významně snížíte jejich kyselost.
Samozřejmě vybalancovat chuť kyselejších rajčat můžete i cukrem. Tohle řešení ale většinou nepomůže náchylnějším jedincům vyvarovat se nepříjemnému pálení žáhy po dobrém obědu.
Kyselost rajčat dokážete eliminovat i přidáním sladké mrkve při vaření. V polévkách i omáčkách udělá stejnou práci jako cukr, ale výsledek bude o poznání zdravější a méně kalorický.
Někteří z nás zjemňují rajčatové polévky mlékem, které se ale může kvůli kyselejším rajčatům v hrnci srazit. Malé množství sody vyřeší i tento problém.
Soda léčí
O tomto blahodárném účinku jedlé sody na překyselený žaludek věděly už naše babičky. Dříve nebylo v lékárnách tolik různých přípravků, které dokázaly s nepříjemnou žáhou zatočit. Čajová lžička sody rozpuštěná ve sklenici vody ale uměla zázraky.
Je to levný pomocník při nečekaných obtížích, kterého většinou máme doma všichni. Jen je potřeba počítat s tím, že žaludeční kyseliny promíchané se zásaditou sodou vytvoří hodně kysličníku uhličitého. Takže budete po vypití takové medicíny také hodně říhat.
Foto: Shutterstock