Znáte crêpes? Jedná se o chutné francouzské palačinky. Klasické palačinky, které čas od času doma připravujeme, se jim nemohou rovnat. Liší se poměrem surovin, a především výslednou chutí. Palačinky můžete připravovat na pánvi, ale ideálním způsobem je použít palačinkovač.
Jak vznikly crêpes Suzette
Tyto palačinky za sebou mají romantický příběh. Vznikly prý tak, že se budoucí král Eduard VII. Dvořil dívce jménem Suzette. Když pro ně číšník při slavnostní večeři palačinky připravoval, tak likér omylem vzplál. Číšník pohotově zareagoval, palačinky omáčkou přelil a dezert podával. Princ byl tak nadšený, že takto připravené palačinky po své vyvolené pojmenoval.
Co budete potřebovat?
Suroviny jsou velmi podobné, jako při přípravě našich klasických palačinek:
- 250 g hladké mouky
- ½ l mléka
- 3 vejce
- 50 g másla
- 1 lžíce cukru
- Špetka soli
Na typický sirup si pak připravte tyto ingredience:
- 100 g cukru krystal
- 60 g másla
- 4 lžíce pomerančového likéru nebo brandy
- Šťáva ze 4 pomerančů
- 1 lžička pomerančové kůry
- Šťáva z 1 citrónu
- Skořice
Jak na to?
Nejdříve prosejeme mouku přes sítko. Přidáme k ní vejce, cukr, špetku soli a prošleháme. Pak přilijeme mléko a znovu šleháme, dokud není těsto hladké. Rozpustíme máslo a vmícháme ho do těsta. Necháme hodinu odložit. Rozpálíme pánev, vymažeme ji máslem a vlijeme na ni asi půl hrnku těsta. Pomocí špachtle rozetřeme a usmažíme palačinku z obou stran.
Omáčka
Nachystáme si pánev a vsypeme do ní cukr. Necháme ho lehce zkaramelizovat, a pak přidáme máslo. Rozpustíme ho, vlijeme pomerančovou a citronovou šťávu, pak přihodíme skořici a pomerančovou kůru. Mezitím si složíme palačinky na trojúhelníčky. Vložíme je na pánev, zakápneme trochou likéru a jakmile alkohol vyhoří, ihned podáváme. Francouzské palačinky chutnají velmi dobře, i když je připravíte naslano – například s ricottou, fíky a medem.
Foto: Shutterstock