Do vývaru je nutné přidat jednu věc, o které většina lidí vůbec netuší

Vývar je „lék“ na mnohé neduhy. Díky živinám, které obsahuje a které získává z ingrediencí, se jedná o pomocníka, kterého oceníte při problémech s klouby nebo celulitidou. Je také zázrakem při nachlazení nebo v případě, že potřebujete posílit imunitu. V zimě vás navíc krásně zahřeje. Možná se ve vaší rodině traduje zaručený recept, jak připravit dokonalý vývar. Vyzkoušejte s námi trik, který ho ještě vylepší.

Vývar ve světě

Mohlo by se zdát, že vývar je evropskou záležitostí. Opak je ale pravdou. Najdete ho snad v každé kultuře, někdy pod názvem bujon. Neodmyslitelný je především pro asijskou gastronomii, ve které tvoří základ nejednoho jídla. Bohužel bývá v současné době velmi často nahrazován bujonem v kostkách, který ale zdaleka nedosahuje kvalit a vlastností toho doma připravovaného.

Co je vlastně vývar

Složení vývaru je jednoduché a finančně velmi příznivé. Použijete na něj ideálně kosti nebo skelety, kořenovou zeleninu, koření a sůl. Někteří používají i pár kapek citronu, bílého vína nebo vinného octa, aby získali co největší množství minerálů. To vše stačí zalít vodou a nechat vařit. Čím déle, tím lépe, tedy především v případě dlouho taženého vývaru. Pokud nemáte čas a smíříte se s tím, že nezískáte maximum, můžete použít i tlakový hrnec, který celý proces urychlí.

Foto: Shutterstock

Překvapivý pomocník

Jedním z velkých pomocníků při přípravě vývaru je chléb. Jeho přidáním do vývaru si totiž velmi usnadníte práci. Vzhledem k tomu, že kromě prospěšných látek se při vaření uvolňuje velké množství tuku, je tím ideálním prostředkem, jak se toho přebytečného zbavit., Vyhnete se tím negativnímu vlivu především na vaše zažívání. Do hotového vývaru vložte krajíc chleba a po několika vteřinách ho vyndejte.

Zdravé klouby

Díky kostem a skeletům, které do vývaru dáváte, se do vody dostane dostatek glukosaminu, chondroitinu a želatiny, které mají blahodárný vliv na vaše klouby.  Vývar se tak stane nezbytným pomocníkem při léčbě artrózy, artritidy, nebo jiných onemocnění. Želatina, která se v horkém vývaru rozpouští, v sobě obsahuje také dostatek kolagenu. Pomáhá při trávení, je skvělá na imunitu a má prvotřídní výživové vlastnosti.

Foto: Shutterstock, zdroj: Nutriting.com

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments