Dobrou drobenku umí málokdo. Naučte se to konečně pořádně

Drobenka je pomyslnou třešničkou na koláči. Nejen děti milují její sladkou chuť, a proto jí není nikdy dost.

Na výrobu drobenky potřebujete jen 3 základní suroviny. Máslo, mouku a cukr. Důležitý je poměr těchto ingrediencí, aby drobenka měla správnou konzistenci. Základní pravidlo udává poměr 1,5 – 2:1:1, tedy jeden a půl až dva díly mouky k jednomu dílu másla a jednomu dílu cukru.

Někteří upřednostňují mastnější drobenku, která tvoří velké hrudky. Jiné recepty jsou nezapomenutelné pro svou křupavost a menší kousky.

Základní recept

  • 160 g polohrubé mouky
  • 80 g másla (nebo Hery)
  • 80 g cukru krupice (nebo moučka pro jemnější konzistenci)

Všechny ingredience smícháme dohromady. Zpracováváme ručně, mixérem nebo v robotu s nožovým nástavcem. Je třeba pracovat rychle, aby se máslo nerozehřálo. Nevytvořily by se hrudky, které jsou potřeba. Po zpracování ihned nasypeme na koláč či buchtu. Pokud jsme si drobenku připravili s malým předstihem a nepoužijeme ji hned, umístíme ji do lednice. Na koláč ji nasypeme těsně před umístěním do trouby.

Foto: Shutterstock

Tipy

Pokud byste nepoužili polohrubou mouku, která je nejčastěji používaná, lze ji zaměnit i za hladkou nebo hrubou. Konzistence drobenky se pak odvíjí od použité mouky. Hladká mouka vytvoří drobenku kompaktnější a naopak hrubá vytvoří větší hrudky a bude křupavější.

Pro křehkou a křupavější drobenku se přidává do základního receptu jeden žloutek.

Pokud máte rádi netradiční dezerty, můžete do drobenky přidat skořici, vanilkový cukr, ořechy, kokos nebo cukrový máček. Drobenkou nemusíte zdobit jen koláče, ale výborně se hodí i na dozdobení muffinů.

Drobenku sypeme na koláč od kraje směrem do středu, tak aby byla rozprostřena všude.

Pokud jste vypracovali drobenky více, než potřebujete, uchovejte ji na později. Nasypte ji do uzavíratelného sáčku a dejte do mrazáku. Při použití většího sáčku budou zamražené kousky menší. A až budete drobenku opět potřebovat, stačí ji jen vyndat a můžete zdobit.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments