Kafe, kafe, kafe! Někdy má člověk pocit, jako by bez doušku silné kávy už nedokázal přežít ani minutu. Postupně jsme se naučili pít nejrůznější druhy kávy, vychutnávat si opravdovou kvalitu a poznat, když kávu v nějaké kavárně šidí. Přesto si alespoň někteří z nás doma občas dopřejí klasického českého turka nebo třeba instantní kávu.
Základem je čerstvě namletá káva a teplota vody
Když si děláme tureckou kávu doma, máme všechno ve svých rukou. Od výběru kávových zrn, přes namletí až po samotnou přípravu. Pokud si chceme na téhle kávě opravdu pochutnat, není dobré kupovat již namletá zrna – ta totiž ztrácí hodně ze své vůně i chuti. Nejlepší je pečlivě si vybrat zrnkovou kávu a doma si ji namlít těstě předtím, než ji budeme používat.
Asi největší chyba se dělá v tom, že namletou kávu zaléváme vroucí vodou. Aby však káva chutnala tak, jak má, nesmí voda přejít varem. Kávu tedy vaříme z vody, která má teplotu těsně pod bodem varu – kolem 95 °C.
Kávu nezapomeňte vypít ještě zatepla. Někdy máme tendenci v náročném dni odkládat kafe na později a nakonec ho dopíjíme úplně studené. Nejenže se v tu chvíli vytratila veškerá vůně a většina chuti, ale do nápoje už se začaly i vylučovat škodlivé látky. A to rozhodně nechceme. Udělejte si pro to na kávu chvilku času a vychutnejte si ji tak, jak se má.
Rychlá rozpustná káva
Instantní kávy jsou vyráběné sušením vyextrahovaných mletých zrn. Rozpustná káva logicky nikdy nebude mít takovou chuť a vůni jako ta čerstvě namletá, ale někteří lidé jí přesto dávají přednost. Může se také hodit třeba na cestách nebo ve dnech, kdy nemáme čas na přípravu „pořádného“ kafe.
I u rozpustné kávy však platí, že by se měla zalívat vodou s nižší teplotou, v tomto případě by neměla přesáhnout 90 °C.
Tip na závěr
Předtím než v hrnečku připravíte kávu, nezapomeňte ho důkladně nahřát. Studený hrnek okamžitě sníží teplotu nápoje a ubude tak něco z jeho kvality. Pokud je šálek vhodný do mikrovlny, můžeme ho nahřát tam. Anebo do něj zkrátka nalít horkou vodu, kterou po pár chvilkách vylijeme a nahradíme lahodnou kávou.
Foto: Shutterstock, zdroj: Allrecipes