Ačkoliv je málo tradičnějších jídel ke snídani než jsou míchaná vejce, takže by se dalo očekávat, že je každý zvládne levou zadní, není t tak docela pravda. Ve skutečnosti existuje poměrně velké množství chyb, kterých se můžete při jejich přípravě dopustit. Podívejme se na ty nejzásadnější. Pokud se jich vyvarujte, měl by výsledek stát za to.
Nejprve pořádně vyšlehat
Překvapivě častou chybou je skutečnost, že lidé jednoduše vezmou pár vajíček a rovnou je rozklepnou do pánve. Tak by se ale postupovat nemělo. Vajíčkům je nutné věnovat pořádnou péči. Vezměte si tedy nejprve misku a do ní vejce rozklepněte. Poté je metličkou vyšlehejte. Jde o to, aby došlo k perfektnímu spojení žloutku a bílku. Potřebujeme také, aby se do vajíček dostalo trochu vzduchu. Jen tak mohou být nadýchaná. Vejce šlehejte alespoň minutu.
Ale zase pozor. Nepřipravujte si vejce šleháním příliš dlouho dopředu. Protože pak by se vše, o co usilujeme, vytratilo vniveč. Vejce by nebyla nadýchaná. Každopádně hned poté, co vejce vyšleháte, s nimi musíte jít na pánev. Zbylé ingredience si však můžete připravit s větším předstihem.
Další velkou chybou je to, že lidé dají vejce na dočista rozžhavenou pánev. Tím ale dosáhnete jen toho, že je spálíte či připálíte. Obrňte se tedy trpělivostí a vejce dejte na zlehka rozehřátou pánev. Dejte jim čas, aby se připravily na mírném ohni.
Sundejte je z plamene včas
Ačkoliv se to nemusí zdát, výběr pánve je důležitý. Nesahejte po velké pánvi, pokud chcete udělat jen dvě vejce. Čím větší totiž pánev je, tím více stoupá pravděpodobnost, že vejce vysušíte, což pochopitelně nechceme. V případě, že nevlastníte menší pánev, není problém použít hrnec. Optimálně takový, který se nepřipaluje.
Vejce musí být vláčná, nadýchaná a šťavnatá. Na pánvi je tak nikdy nenechávejte příliš dlouho. Počítejte s tím, že i když je sundáte z plamene, ještě se budou chvíli dodělávat působením zbytkového tepla.
Foto: Shutterstock
Jo tak ta sračka, co tu prezentujete, to jsou podle vás ta vláčná vejce, jo?
No tak to bych dala leda prasatům…
zas jeden vymakaný titulek – hrozivé chyby 😀