Dokonalá bábovka hotová za 10 minut. Ani trochu nedrobí a na jazyku se doslova rozplyne

Podzim je obdobím sklizně, ale pokud se vám něčeho urodilo až moc, bývá problém suroviny spotřebovat. Tento recept na dokonalou bábovku z jablek a ořechů vám vytrhne trn z paty, a navíc si ho skutečně zamilujete.

Co budeme potřebovat?

  • 1 a ½ hrnku hladké mouky
  • kypřící prášek do pečiva
  • vanilkový cukr
  • 1 hrnek cukru moučka
  • 4 vejce
  • špetku soli
  • ½ hrnku vlažného mléka
  • ¾ hrnku oleje
  • 2 hrnky jablek
  • lžíci sádla
  • trochu nastrouhaných vlašských ořechů (na vysypání formy)

Příprava těsta

V míse smícháme mouku, kypřící prášek a vanilkový cukr. V kuchyňském robotu nastrouháme půl hrnku vlašských ořechů, dalšího půl hrnku ořechů pouze pokrájíme.

Do jiné mísy nasypeme cukr moučku, rozklepneme vejce, přidáme špetku soli a ručním mixérem vyšleháme do husté pěny.

Tuto pěnu přelijeme do čisté (zadělávací mísy) a pomalu a postupně přisypáváme a přimícháváme sypké přísady. Nakonec přilijeme ještě vlažné mléko a olej.

Oloupeme a na kostičky nakrájíme 2 hrnky jablek. Jablka zamícháme do těsta. Těsto důkladně promícháme.

Foto: Shutterstock

Forma, trouba, pečení

Bábovkovou formu vymažeme jednou lžící sádla a vysypeme strouhanými vlašskými ořechy. Poté do formy nalijeme těsto a pečeme v troubě nastavené na 150 °C přibližně 40 minut. Hotovou bábovku poznáte tak, že do ní zapíchnete špejli a těsto se na ni už nelepí.

Proč bychom měli jíst jablka?

Jablka jsou pro nás často dost možná běžným, nezajímavým ovocem, ale věřte, že našemu tělu dělají dobře. Skládají se hlavně ze sacharidů a vody, obsahují také vlákninu, která snižuje hladinu cukru v krvi a podporuje zdravé zažívání. Jablka obsahují vitamín C a draslík. Konzumace jablek působí preventivně proti cukrovce a srdečním chorobám.

Čtěte také: Dokonalá jogurtová bábovka s ořechy. Patří mezi nejjednodušší a nejchutnější

Proč bychom měli jíst vlašské ořechy?

Vlašské ořechy jsou tvořeny hlavně bílkovinami a polynenasycenými tuky. Obsahují vysoké procento omega-3 tuku, antioxidanty, měď, kyselinu listovou, fosfor, mangan a z vitamínů B6 a E. Snižují riziko srdečních onemocnění a zlepšují funkci mozku.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments