Dokonalá tuňáková pomazánka hotová za pár minut. Lepší nikdo neumí

Rybičková pomazánka je klasika, na kterou spousta lidí nedá dopustit. Není divu. Jedná se o rychlou a jednoduchou večeři, kterou zasytíte celou rodinu. Vyzkoušejte variantu s tuňákem a vařeným vejcem a uvidíte, jak si všichni pochutnají.

Zdraví z hlubin moře

Rybí pomazánka se běžně připravuje ze sardinek, ale tuňáková varianta je zdravější. Tuňák je momentálně jednou z nejoblíbenějších mořských ryb, jejíž konzumace je velmi prospěšná. Obsahuje totiž omega-3 mastné kyseliny, které prospívají srdci i mozku. V jeho mase se nachází i řada vitamínů a minerálních látek, včetně draslíku, fosforu, sodíku nebo hořčíku. Je výborným zdrojem bílkovin a naopak neobsahuje vysoké množství sacharidů ani tuků a je proto vhodnou potravinou při dietě.

Nejlepší tuňák je samozřejmě ten čerstvý, ani s konzervovaným ale nešlápnete vedle. Musíte si ovšem dát pozor na kvalitu, za kterou si přirozeně trochu připlatíte. Vždy kupujte takové konzervy, ve kterých je vysoký podíl masa. Vybírat můžete tuňáka ve vlastní šťávě nebo v olivovém či slunečnicovém oleji. Tyto varianty budou pro naši pomazánku nejlepší. Na pultech obchodů najdete i tuňáky v rajčatové omáčce nebo v různých nálevech – pomazánce by však dodaly úplně jinou chuť, a proto je tentokrát vynecháme. Máte-li ovšem rádi pomazánku pálivější, můžete zvolit tuňáka v pikantním oleji s přídavkem chilli.

Foto: Shutterstock

Jednoduchá a rychlá pomazánka

Základem pomazánky bude logicky tuňák, ideálně dvě konzervy. Dále budete potřebovat menší cibuli – výborná je červená, ale pokud máte pouze obyčejnou, nic se neděje. Nesmí ale chybět dvě vejce a dva malé bílé jogurty. Přidat můžete také trochu majonézy. Na dochucení budete potřebovat sůl, pepř a citron.

Z tuňáka nejprve vylejte většinu oleje, aby nebyl příliš mastný a poté ho vložte do misky. Přidejte cibulku nakrájenou nadrobno. Vajíčka uvařte natvrdo a poté najemno nastrouhejte k ostatním ingrediencím. Přidejte bílé jogurty a asi dvě lžíce majonézy podle chuti (pro zdravější variantu ji samozřejmě můžete úplně vynechat). Pokud vám v ledničce zbývá kousek tvrdého sýra, můžete jej rovněž použít – opět najemno nastrouhaný. Vše zamíchejte a ochuťte dle vašich preferencí solí, pepřem a šťávou z citronu.

Tuňáková pomazánka má samozřejmě množství variant a často se připravuje stylem „co dům dá“. Můžete do ní tak místo jogurtů použít třeba tvaroh, pomazánkové máslo nebo měkký sýr.

Nejlepší je samozřejmě namazaná na čerstvý chléb. Všem se budou určitě sbíhat sliny.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Nic proti receptům – někdy to člověka inspiruje.
Ale ty nadpisy! Nikdo neumí…nikdo neví…to nesmíte jíst…to musíte jíst…naposledy dneska “lepší nikdo neumí” – a pak se dočtu, že do rybí pomazánky mám narvat jogurt nebo tvaroh nebo měkký sýr – nebo aspoň nastrouhat sýr…FUJ.
Tohle mi fakt k rybí pomazánce nesedí. Jestli to někomu tak chutná – budiž, ale za mně ne. 🙁