Tuňák z konzervy má několik výhod. Je levný a trvanlivý, má vysoký obsah bílkovin a nízký obsah kalorií. Navíc se považuje za dobrý zdroj omega-3 mastných kyselin. Obsahuje vitamíny a minerály, zejména vitamín D a selen. A co se týče konzervace, konzervy většinou sestávají skutečně pouze z tuňáka, soli, vody, nebo oleje, případně koření, tudíž je tuňák skutečně zdravý plus se po něm dobře hubne. Nejlépe chutná v salátech a v pomazánkách. Jak připravit výbornou tuňákovou pomazánku?
Příprava
Pro nezapomenutelnou večeři si nachystáme níže uvedené ingredience.
- 2 konzervy tuňáka
- 2 bílé jogurty
- 2 vejce uvařená natvrdo
- malá červená cibulka
- sůl a pepř
- vymačkaná šťáva z půlky citronu
Pro strávníky, kteří nepočítají každou kalorii, přidáme ještě dvě lžíce majonézy.
Postup
Nejprve uvaříme dvě vejce. Vložíme je do studené, osolené vody a vaříme 8 – 10 minut od bodu varu. Mezitím si najemno pokrájíme cibulku. Konzervu tuňáka slijeme, můžeme ponechat jen trošičku nálevu pro lepší chuť. Jakmile máme vejce uvařená, necháme je vychladnout, oloupeme a najemno nastrouháme na struhadle.
V míse smícháme tuňáka, pokrájenou cibulku, nastrouhaná vejce, dva kelímky bílého jogurtu, případně dvě lžíce majonézy. Dochutíme solí a pepřem, zakápneme vymačkanou citronovou šťávou. Dobře promícháme, necháme v lednici vychladnout. Podáváme ideálně s čerstvým, celozrnným pečivem, navrch můžeme posypat pokrájenou pažitkou.
Tato pomazánka jistě zachutná i vašim dětem, a vy si tak můžete oddechnout, že do nich dostanete alespoň nějakou rybu, protože právě mořské ryby jsou zdrojem mnoha důležitých živin potřebných pro zdravý vývoj.
Foto: Shutterstock, zdroj:Healthline