Dokonalá žemlovka z jablek, jak si ji pamatujeme od našich babiček. Lepší neuděláte

Žemlovka z jablek má u nás dlouhou tradici. Připravovala se ze zbytků pečiva a jablek, šlo o pokrm, který dokázal zasytit a nevyšel draho. Pokud zbyla vánočka, rohlíky nebo veka, bylo snadné připravit klasickou žemlovku. I v jiných zemích byla žemlovka způsobem, jak zužitkovat nesnědené pečivo od snídaně. V původních kuchařkách byla nazývána žemlová bába.

Recept na žemlovku se předává z generace na generaci. V současnosti se různě vylepšuje, jablka se někdy nahrazují i jiným ovocem, například hruškami nebo meruňkami. Někdy se používá tvaroh a jindy zakysaná smetana. Mohou se do ní přidat i rozinky namočené v rumu, ořechy nebo citronová kůra. Vztah k tomuto jídlu si většinou vytvoříte už v dětství. Většinou vám buď zachutná, nebo ji nepozřete. Zde je původní klasický recept na žemlovku, jak ji dělaly naše babičky.

Co budete potřebovat

  • 15 rohlíků nebo jiného bílého pečiva
  • 300–350 g moučkového cukru
  • 5 vajec
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 800 ml mléka
  • 1,2 kg jablek
  • 2 vanilkové cukry
  • Strouhanka na vysypání formy
  • Máslo na vymazání
  • 2 lžičky skořice
Foto: Shutterstock

Příprava žemlovky

  1. Ohřejte mléko. Vmíchejte 100 g moučkového cukru, vanilkový cukr, vejce a rozpuštěné máslo. Vše promíchejte.
  2. Nakrájejte pečivo na kousky a celé je namočte do směsi, aby nasákly.
  3. Oloupejte a nahrubo nastrouhejte jablka, posypte je skořicí a přidejte 200–250 g moučkového cukru. Vše promíchejte a nechte odstát, dokud jablka nepustí šťávu.
  4. Připravte si vymazaný a vysypaný pekáč, a začněte vrstvit. Jako první dejte vrstvu namočeného pečiva a na ni jablkovou nádivku, a nakonec zase pečivo.
  5. Pečte v předehřáté troubě 30–40 minut, při teplotě 150–160 °C.
  6. Před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.

Vylepšit žemlovkou můžete například přidáním rozinek namočených do rumu nebo přidáním piškotů. Klasická žemlovka bude nejen chutnou večeří, ale dá se podávat i jako dezert.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments