Sušené ovoce přijde minimálně jednou za čas k chuti každému. Obzvlášť v zimním čase se nám pak nasušené zásoby mohou hodit. Ať už jako zdravé chroupání na dlouhé večery nebo jako vitamínová pochoutka, která patří k vánoční atmosféře. Ovoce se dá docela snadno nasušit i bez sušičky, můžete se tedy bez obav pustit do tvorby zásob.
Sušení ovoce pro každého
Nemusíte sušit ovoce v obrovském množství nebo si kvůli němu pořizovat drahou sušičku. Nasušit si můžete i jen misku nebo pár skleniček, třeba z přebytků letního či podzimního ovoce, které byste jinak nespotřebovali.
Při absenci sušičky na ovoce je asi nejrychlejší a nejjednodušší způsob připravovat křížaly v troubě. Ovoce nakrájíme na plátky, které mají stejnou výšku, rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a necháme sušit v troubě zhruba na 60 °C. Když ovoce začne sesychat, je čas je otočit a nechat doschnout.
Z pohádek však určitě znáte i výjevy, na kterých jsou plátky jablek nebo jiného ovoce rozvěšené na provázcích po světničce. A proč ne. Pokud vás doma netrápí vlhkost a máte nějaký teplý kout, kam můžete ovoce rozvěsit, klidně zvolte tento způsob sušení. Samozřejmě tak nepřipravíme nějaká velká kvanta křížal, nicméně pár hrstí sušeného ovoce tak vznikne a navíc budou ovocné girlandy působit jako hezká podzimní výzdoba.
V létě se pak dá ovoce samozřejmě sušit na slunci. Opět jej můžeme rozložit na pečicí papír, ideální jsou na to ale velké mřížky určené k tomuto účelu.
Jak na nepříjemné hnědnutí
Jablka či hrušky mají tendenci po nakrájení hnědnout, to asi víme všichni. Na výsledný produkt a chuť křížal to sice nemá vliv, ale pokud chceme používat sušené ovoce i jako dekoraci nebo dokonce jako dárek, určitě se chceme neestetickému zahnědnutí vyhnout.
Pomůže, pokud nakrájené plátky ovoce na chvilku ponoříme do citronové vody. Stačí do vody přidat pár kapek kyseliny citronové nebo do ní jen vymačkat citron, jednotlivé kousky ovoce namočit a následně lehce osušit. Citron by měl napomoci tomu, že křížaly budou mít hezčí světlou barvu a člověk si na nich tak pochutná i očima.
Foto: Shutterstock, zdroj: Rotinrice