Bramboráky patří k české klasice. Krásně dozlatova osmažené a křupavé si získaly přízeň nejednoho strávníka. Pravda, nejsou zrovna nejzdravější, ale čas od času si přece můžeme zahřešit. Připravte si je třeba podle receptu šéfkuchaře Romana Vaňka a uvidíte, že si celá rodina pochutná.
Tradiční i originální varianty
Ačkoli považujeme bramboráky za pokrm typicky český, není to s jejich původem tak jednoduché. Kromě Slovanů je totiž běžně připravovali a připravují i Maďaři nebo Němci. Tradičně se dělají z jemně nastrouhaných brambor, ale existují i varianty strouhané nahrubo. Výhodou je nejen o něco kratší doba přípravy, ale i to, že si pak bramboráky zachovají jakoby roztřepené okraje a jsou navíc křupavější. Nejlepší je použít na ně brambory varného typu C, které mají nejvíce škrobu.
Nepostradatelnými surovinami jsou samozřejmě majoránka a česnek, které bramborákům dodají jejich charakteristickou chuť i vůni. Pokud však chcete pokrm ještě vylepšit, můžete přidat třeba uzeninu nebo sýr. Existují ale i „bramboráky“ připravované z cukety nebo ze sladkých batátů.
Bramboráky se mohou jíst jako příloha, například k masovým směsím nebo ke guláši. Zrovna tak si je ale můžete dát i jako samostatný pokrm, doplněný třeba kysaným zelím nebo škvarky.
A na čem smažit? Jednoznačně na sádle! Tak je připravuje i známý šéfkuchař Vaněk. Inspirujte se jeho receptem.
Bramboráky podle Romana Vaňka
Co budete potřebovat:
- 500 g brambor
- 100 g hladké mouky
- 100 ml mléka
- 2 vejce
- 5 stroužků česneku
- 2 lžíce majoránky
- sůl
- pepř
- sádlo
Postup přípravy
Brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Poté z nich vymačkejte přebytečný škrob i vodu. Dejte je do misky a přidejte jednotlivé suroviny – mouku, mléko, vejce, majoránku, utřený česnek, pepř a sůl. Důkladně promíchejte a vytvořte tak spojité těsto.
Na pánvi rozehřejte dostatečné množství sádla a naběračkou na ni těsto nalévejte. Bramboráky smažte z obou stran, pěkně dozlatova. Hotové odkládejte na ubrousek, který nasaje přebytečný tuk. Potom už si můžete pochutnávat.
Foto: Shutterstock
Co vám asi, pane Vaňku, na to řekne přítel Pohlreich, že jeho recepty vydáváte za své? 🙂