Taky už vám topinky někdy zachránily večeři? Pokud jste z jakéhokoli důvodu nestihli nebo nemohli nakoupit, většinou se doma nějaký starší chléb a vejce najde. A chleba ve vajíčku už jsme asi ochutnali všichni. Je to rychlá levná chutná a vlastně i teplá večeře.
Variant na tuto pochoutku je ale více. Samozřejmě pokaždé budete muset ještě nějaké suroviny přidat, ale vždycky vykouzlíte skvělé jídlo za pár korun.
Topinky a vejce 6 x jinak
Opečte krajíce chleba na oleji, potřete je česnekem a namažte taveným sýrem. Mezitím uvařte vejce natvrdo, nastrouhejte ho na hrubém struhadle a topinku s ním posypte. Na závěr můžete ozdobit kečupem nebo pažitkou. Nebudete věřit, jak si na takové jednoduché večeři pochutnáte.
Opečte topinky do zlatova a ještě na horké položte plátek toastového sýra. Na každou pak přidejte volské oko, osolte, opepřete a posypejte nastrouhaným křenem. Pokud nemáte křen, bude topinka vynikající i bez něj.
Klasický chléb, obalený a osmažený z obou stran ve vajíčku, můžete vylepšit, když ho potřete kečupem a obložíte salámem, šunkou, sýrem, okurkou, prostě čímkoli, co doma najdete.
Opečte topinky, zvlášť usmažte vajíčka, osolte je a promíchejte s kečupem. Směsí potřete topinky, ještě horké je posypte tvrdým sýrem a máte hotovo.
Pokud jste letos byli na houbách a část svých úlovků máte schovanou v mrazáku, můžete si vylepšit topinky i s nimi. Opět opečte krajíce chleba na oleji a potřete je česnekem. Houby restujte na pánvi tak dlouho, až se z nich odpaří všechna voda a ony změknou. Osolte je, opepřete a okmínujte a spolu s volským okem je navršte na topinky. Je to velká delikatesa, která skoro nic nestojí.
Rozšlehejte vejce a přidejte do něj nastrouhaný tvrdý sýr, až vznikne hustá směs. Navršte ji na jednu stranu krajíce a dejte ho smažit nejprve tou pomazanou stranou dolů. Potom otočte a osmažte i z druhé strany. Luxusní záležitost.
Česnečka s topinkou, vejcem a sýrem
Pokud máte doma všechny tyto ingredience a navíc pár brambor, můžete si uvařit i vynikající česnečku. Ale bude skvělá i bez brambor. Nakrájené brambory dejte vařit do vody, přidejte sůl, pepř, kmín a zeleninový bujón. Když brambory změknou, přidejte česnek podle chuti a vmíchejte rozšlehané vejce. Na dno talíře položte na kousky nakrájenou osmaženou topinku, trochu strouhaného sýra a zalijte vývarem. Pokud jste česnečku ještě nevařili, stane se jednou z vašich nejoblíbenějších polévek.
Topinky jsou nekonečnou inspirací, dají se připravit na spoustu způsobů, ať už smažené na oleji nebo ve své dietnější, suché verzi z topinkovače. Pokaždé z nich vytvoříte jídlo, na kterém si pochutná celá rodina a vaši peněženku nijak nezatíží.
Foto: Shutterstock