Dokonalý karlovarský knedlík podle Pohlreicha. Žádná věda a výsledek jako v restauraci

Těšíte se na víkendové vepřo knedlo zelo? Ale kupovaný knedlík již není to, co býval? Připravte si domácí. Níže uvedený recept je jednoduchý, vynikající a rychlý. Knedlík si můžete dopřát ke špenátu, zelí, výpečkům, pečínce, ale i k jiným omáčkám, jako je svíčková či guláš. A pokud vám zbyde, k čemuž se nepřikláníme, umíchejte je s vejci – pochutná si celá rodina. 

Také jej nelze srovnávat s běžným knedlíkem z obyčejného kynutého nebo bramborového těsta. Je nekynutý, ale přesto tak dokonalý. 

Karlovarský knedlík je nejlepší domácí

Tento druh knedlíku jen stěží najdete běžně v obchodech. A pokud jej tam najdete, jeho cena bude celkem vysoká. To je ale jistě dobře, alespoň nás neomrzí jeho dokonalá chuť a nestane se jakýmsi průmyslově zpracovaným a levným polotovarem. 

Nyní něco málo k historii karlovarského knedlíku. Jeho počátky sahají až k císaři Franzi Josefu, který si jej pravidelně dopřával k vepřu knedlu zelu. Následně byl knedlík nabízen v jedné pražské restauraci, kde si získal svou velkou oblíbenost. Avšak největší popularity se dočkal za první republiky. Podávaly se k vepřovému masu, svíčkové, křence, rajské, roštěné či ke guláši.    

I v dnešní době si mnoho lidí raději pochutná na pořádném karlovarském knedlíku než na obyčejném kynutém. Podívejme se společně na recept českého kuchaře Zdeňka Pohlreicha. 

Foto: Shutterstock

Karlovarský knedlík

Příprava je jednoduchá, připravte si:

  • 200 gramů starého pečiva
  • 200 mililitrů mléka
  • 2 vejce (oddělte bílky a žloutky, z bílků připravte sníh)
  • sůl dle chuti
  • kousek másla
  • na špičku nože muškátový oříšek
  • sníh ze dvou bílků
  • 40 gramů hrubé mouky nebo krupičky
  • petržel a kousek nadrobno nakrájené slaniny

Pečivo nakrájejte na kostičky, opečte je na másle a v jiné míse rozšlehejte žloutky s mlékem a přidejte žloutkovou směs k pečivu. Následně osolte, přidejte muškátový oříšek, petržel, slaninu a hrubou mouku nebo krupičku. Vše důkladně promíchejte a jako poslední přidejte sníh. Nyní vytvarujte požadovaný tvar – váleček či kouličky a dejte je vařit do vroucí vody přibližně na patnáct minut. 

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments