Těšíte se na víkendové vepřo knedlo zelo? Ale kupovaný knedlík již není to, co býval? Připravte si domácí. Níže uvedený recept je jednoduchý, vynikající a rychlý. Knedlík si můžete dopřát ke špenátu, zelí, výpečkům, pečínce, ale i k jiným omáčkám, jako je svíčková či guláš. A pokud vám zbyde, k čemuž se nepřikláníme, umíchejte je s vejci – pochutná si celá rodina.
Také jej nelze srovnávat s běžným knedlíkem z obyčejného kynutého nebo bramborového těsta. Je nekynutý, ale přesto tak dokonalý.
Karlovarský knedlík je nejlepší domácí
Tento druh knedlíku jen stěží najdete běžně v obchodech. A pokud jej tam najdete, jeho cena bude celkem vysoká. To je ale jistě dobře, alespoň nás neomrzí jeho dokonalá chuť a nestane se jakýmsi průmyslově zpracovaným a levným polotovarem.
Nyní něco málo k historii karlovarského knedlíku. Jeho počátky sahají až k císaři Franzi Josefu, který si jej pravidelně dopřával k vepřu knedlu zelu. Následně byl knedlík nabízen v jedné pražské restauraci, kde si získal svou velkou oblíbenost. Avšak největší popularity se dočkal za první republiky. Podávaly se k vepřovému masu, svíčkové, křence, rajské, roštěné či ke guláši.
I v dnešní době si mnoho lidí raději pochutná na pořádném karlovarském knedlíku než na obyčejném kynutém. Podívejme se společně na recept českého kuchaře Zdeňka Pohlreicha.
Karlovarský knedlík
Příprava je jednoduchá, připravte si:
- 200 gramů starého pečiva
- 200 mililitrů mléka
- 2 vejce (oddělte bílky a žloutky, z bílků připravte sníh)
- sůl dle chuti
- kousek másla
- na špičku nože muškátový oříšek
- sníh ze dvou bílků
- 40 gramů hrubé mouky nebo krupičky
- petržel a kousek nadrobno nakrájené slaniny
Pečivo nakrájejte na kostičky, opečte je na másle a v jiné míse rozšlehejte žloutky s mlékem a přidejte žloutkovou směs k pečivu. Následně osolte, přidejte muškátový oříšek, petržel, slaninu a hrubou mouku nebo krupičku. Vše důkladně promíchejte a jako poslední přidejte sníh. Nyní vytvarujte požadovaný tvar – váleček či kouličky a dejte je vařit do vroucí vody přibližně na patnáct minut.
Foto: Shutterstock