Máte vy a vaše rodina rádi koláče, ale nechcete trávit jejich přípravou hodiny? Potom vyzkoušejte litý koláč, jak ho peče Roman Paulus! Zvládne ho i začátečník, je opravdu jednoduchý, časově nenáročný a chuťově skvělý.
Jak na to
Budete potřebovat 150 g hladké mouky, 80 g cukru, 1 vanilkový cukru, 50 g másla, 2 vejce, 50 ml mléka, 1 prášek do pečiva a špetku soli. A potom už jen ovoce, jaké máte rádi. Může být čerstvé, kompotované i mražené. Výborný bude koláč nejen s meruňkami, švestkami nebo třešněmi, ale v podstatě s každým ovocem, které máte doma.
V míse jednoduše smícháte všechny suroviny dohromady až získáte polořídké těsto. Nalijte ho na plech vymazaný máslem a vysypaný moukou a poklaďte ovocem. Nebudete-li povrch sypat drobenkou, klaďte ovoce řeznou stranou dolů, aby šťáva z něj stekla dovnitř a neodpařila se. Chcete-li ale koláč ještě vylepšit, drobenkou ho určitě posypte. Ta ho totiž povznese na úplně jinou úroveň.
Vylepšete drobenku ořechy nebo sušenkami
Jednoduše smíchejte povolené máslo s krupicovým cukrem a polohrubou moukou v poměru 1 : 1 : 2. Čím více mouky přidáte, tím bude drobenka drobivější, čím méně, tím bude mastnější a bude tvořit větší hrudky. Všechny suroviny promněte rukama, až získáte polosypkou směs s nepravidelnými hrudkami. Na klasický plech o rozměrech 42 x 36 cm vám postačí množství ze 140g mouky.
Posypku můžete vylepšit přidáním skořice, která se velmi hodí jak k ovocným koláčům tak i k zimnímu období. Výborná bude ale i s nasekanými ořechy, mandlemi nebo opraženými ovesnými vločkami. Pro lepší chuť můžete přidat také rozdrcené sušenky, například kokosky, esíčka nebo koka sušenky. Hodí se i samotné kakao.
Jak udělat drobenku křupavější
Pokud chcete, aby byla drobenka pěkně křupavá i další den, přidejte do ní žloutek. V tom případě ale použijte i více mouky, aby posypka byla stále drobivá a nestala se z ní kompaktní směs.
Nakonec vložte koláč do trouby předehřáté na 160 °C a pečte asi půl hodiny, nebo dokud okraje hezky nezhnědnou. Chcete ho ještě trochu vylepšit? Potom hned po vytažení z trouby pokropte povrch upečené a ještě horké drobenky rozpuštěným máslem. Můžete do něj zamíchat i 2 lžíce rumu. Nikdo neodolá.
Celý postup vám přiblíží následující video
Foto: Shutterstock