Dokonalý nápoj, který sníží riziko rakoviny na polovinu, a to i u kuřáků. Vědci určili ideální množství na den

Rakovinové bujení v těle nastává ve chvíli, kdy se poškozené buňky začnou v těle velmi rychle a nekontrolovaně množit. To nádorům umožňuje velmi rychlé šíření do různých částí těla, což je pak do značné míry důvodem smrtící charakteristiky této nemoci. Ačkoliv není dokonale známo, co rakovinu způsobuje, podle lékařů hraje do značné míry životní styl. Ukazuje se také, že některé potraviny mohou působit preventivně.

Kolik šálků denně?

Podle výzkumu, který publikoval časopis American Journal of Epidemiology, mohou některé nápoje, jako například kávy, nabídnout zvýšenou ochranu před rakovinou. Důvod? Vysoký podíl antioxidantů, které působí proti nádorům.

Doktorka Janet Hildebrand z Americké společnosti pro rakovinu vysvětlila, že tato studie se zabývala návyky v pití kávy u více než milionu mužů a žen. “Ti, kteří uvedli, že pijí alespoň čtyři šálky kávy, měli o polovinu nižší riziko úmrtí na rakovinu úst a krku v porovnání s těmi, kdo kávu nepijí, případně ji pijí jen příležitostně.

Pravdou je, že pro snížení rizika na polovinu bylo zapotřebí vypít čtyři, pět nebo šest šálků kávy denně. To je poměrně vysoké množství, na které je ne každý zvyklý. Na druhé straně to ukazuje, že prospěšnost kávy je i ve větším množství a není se jí třeba obávat, ba právě naopak.

Foto: Shutterstock

Jak kávu správně pít?

Podle American Institute for Cancer Research (AICR) je za blahodárným efektem kávy především vysoký obsah fytochemických látek. Ty jsou zodpovědné za snížení rizika u některých typů rakoviny.

Lékaři nicméně zdůrazňují, že zdravotní benefit kávy se týká pouze nápoje jako takového, tedy bez dalších přísad. Bohužel málokdo pije kávu skutečně černou, a to bez mléka či cukru. “Přidané tuky a cukry mohou způsobit přibývání na váze, což naopak riziko řady typů rakoviny zvyšuje,” uvádí experti z AICR.

Káva je pražena z bobů, které obsahují antioxidanty, jež jsou velmi dobře známy pro své ochranné účinky před rakovinou a dalšími nemocemi. Na druhé straně, větší množství kávy může zvýšit také krevní tlak. Lidé, kteří s ním mají potíže, by tedy měli postupovat opatrně.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments