Smažený sýr – ikona jídelních lístků většiny tuzemských restaurací. Milují ho jak dospělí, tak děti. Co je na něm zajímavé, odkud se vzal, a hlavně jak jej chutně připravit?
Smažený sýr připravujeme nejčastěji z eidamu nebo ementálu, který obalíme v trojobale a smažíme na tuku. „Smažák“ sice zasytí, nicméně pro žaludek je těžký a nepříliš snadno stravitelný, čemuž takové hranolky nebo krokety příliš nepřidají. Právě kvůli tuku proto není vhodný pro častou konzumaci. Ač smažený sýr obsahuje spoustu minerálů a vitamínů, musíme mít na paměti také vysokou kalorickou hodnotu. Proto bychom si k němu měli jako přílohu raději dát salát nebo čerstvou zeleninu.
Historické okénko
Kolují mylné domněnky, že smažený sýr je českým vynálezem. To podle Michaela Klímy, gastronomického odborníka, není pravda. Jeho pravý původ je poněkud zastřen, každopádně existoval v různých obdobách už několik století zpátky. Jeho obměny nalezneme v knihách receptů ze středověku, osmažený sýr byl typický zvláště pro italskou kuchyni. Na konci 19. století se pak sýr v trojobalu začal připravovat v chudších vídeňských rodinách. První zmínka o smaženém sýru v Česku pochází z jídelního lístku restaurace Šroubek z roku 1936 a klasický smažený sýr s tatarkou figuruje v české kuchyni od 50. let minulého století.
A teď slibovaný recept
Na přípravě smaženého sýra není nic těžkého. Podle prvorepublikového receptu časopisu Eva z únoru 1938 nakrájíme ementál na pravidelné plátky, které omočíme nejprve v osoleném vejci, poté v rozstrouhané housce. Pak opékáme v rozpáleném omastku. Vyndáváme dírkovanou lžící, podáváme s černým chlebem.
Kniha kuchařských předpisů (20. léta 20. století) nám odtajňuje ještě další dva recepty. Málo uležený camembert oloupeme, nakrájíme na větší kostky, okořeníme cayennským pepřem nebo paprikou, obalíme ve vejci a strouhané housce a rychle osmažíme. Ozdobíme smaženou zelenou petrželkou.
Vyzkoušet můžete také „ementálské řízky“. Ementál nakrájíme na centimetrové plátky a obalíme v těstíčku. To připravíme tak, že 10 g kvasnic rozpustíme v půl litru vlažného mléka, přidáme žloutek a tolik mouky, až vznikne husté těstíčko. Po obalení osmažíme v horkém omastku.
Foto: Shutterstock
Miluji smažák, k jeho přípravě zásadně používám balíček plátkového sýra, ten po vyjmutí z obalu rozdělím na 4 kusy, obalím v těstíčku (vejce, mléko, mouka, sůl, pepř popř. chilli) a smažím. Sýr se musí trochu roztékat. Okamžitě jej sním, jinak ztvrdne a není to ono. Jako přílohu mívám brambory, okurku, červenou řepu, tatarku, kousek másla, zelenou petrželku.
Miluji smaženy sýr
Autorko, je mi vás líto, že máte tak špatné zažívání – ale nedivím se, když čtu váš návod na “smažák” – z toho by chcíplo i divoké prase 😛
proboha co tam dela ten hnusny ketchup !