Metro řezy dneska najdeme skoro v každém obchodě. Balený dezert obsahující čtyři zákusky z piškotového těsta s krémem zalité cukrovou hmotou, částečně smočené v čokoládě. Už se vám sbíhají sliny? Tak šup do kuchyně a vyrobte si vlastní. Budou ještě chutnější a aspoň o trošku zdravější.
Kde se vzal Metro dezert?
Tak jak název napovídá, Metro dezert vznikl na počest otevření první linky pražského metra v roce 1974. A protože tehdy jezdily soupravy se čtyřmi vagony, i řezy jsou v balení čtyři. Tento oblíbený dezert vymyslel výzkumný ústav Pražských mlýnů a pekáren, dostal totiž za úkol přijít s dezertem dostatečně trvanlivým a široce využitelným. Inspirovali se cukrovinkami holandskými a švédskými. Kromě klasické příchutě se vyráběl také citronový, pomerančový, později také jahodový, skořicový nebo dokonce mátový. Po revoluci jsme ho nějakou dobu neviděli, za pár let však opět zaplavil regály supermarketů a těší se velké oblibě až dodnes.
Suroviny na domácí Metro řez
- 4 vejce
- 100 g cukru krupice
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka soli
- 140 g hladké mouky
- 60 ml polotučného mléka
- 50 g másla
- 50 g cukru moučka
- 2 lžíce rumu
- 400 g marcipánu
- 100 g hořké čokoládové polevy
Nejprve si vyrobíme korpus
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s krupicovým cukrem a půlkou vanilkového cukru do pěny. Bílky vyšleháme společně se špetkou soli na pevný sníh. Nyní obě hmoty spojíme, vmícháme předem prosátou mouku a přilijeme mléko. Důkladně promícháme, těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 15 minut. Ihned po vyndání korpus sundáme z plechu a po vychladnutí rozkrojíme na tři stejně velké díly.
Pustíme se do krému
Máslo utřeme se zbytkem vanilkového cukru, moučkou a rumem na hladký krém. Polovinou krému potřeme jeden korpus, přiložíme na něj druhý, na ten rozetřeme zbytek krému a přiložíme i třetí korpus. Dáme ztuhnout do lednice.
A vrhneme se do finále
Poté dezert rozkrájíme na obdélníčky o rozměru 6 x 3 cm. Na válu posypaném trochou moučkového cukru rozválíme marcipán na plát silný cca 3 mm a rozkrájíme ho na pruhy o šířce 6 cm. Každý dezert zabalíme do marcipánu, odřízneme, balíme další. Oba konce každého kousku smočíme v rozpuštěné čokoládové polevě a necháme ztuhnout.
Skvěle! Teď máte velmi chutný domácí zákusek, ať už pro sebe nebo pro své hosty.
Foto: Mirka van Gils