Domácí pizza jako od italských mistrů. Jinde už si ji nedáte

Pokud jste si jako novoroční předsevzetí dali za úkol zkoušet nové věci, pak vás možná potěší náš recept na domácí pizzu. Je totiž určitě skvělé zajít si jednou za čas dát kousek pizzy do fastfoodu nebo si tuto italskou delikatesu vychutnat v pizzerii, ale domácí příprava pizzy má spoustu výhod. Víte, co do ní dáváte, můžete si ji dochutit a ozdobit přesně podle libosti a navíc získáte obdiv všech strávníků – ať už jde o mlsné jazýčky vašich dětí nebo velkou rodinnou návštěvu.

Budeme potřebovat:

  • 1kg hladké mouky
  • 42 g droždí
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • olivový olej
  • sůl
  • cukr

Jdeme na to

Připravíme si deci teplé vody, do které rozdrobíme droždí a přidáme lžíci cukru, aby se kvasnicím dobře pracovalo. Necháme kvásek vzejít a mezitím si připravíme mouku, kterou smícháme s lžičkou soli. Ke kvásku přidáme trochu olivového oleje, bílý jogurt a asi půl litru teplé vody. Následně do tekuté směsi zapracujeme mouku a vytvoříme kompaktní pevné těsto. Mísu zakryjeme a necháme těsto v klidu kynout.

Těsto si rozdělíme na části, ze kterých budeme chtít tvarovat pizzu, a ještě pár minut necháme kynout. Poté z jednotlivých bochánků vytvoříme placku, kterou potřeme olivovým olejem, naneseme na ni základ a následně ji poklademe pochutinami dle vlastního výběru. (Pokud se nám nedaří vytvořit typický kruhový tvar, nevadí, při domácím pečení na tom přece zas tak nezáleží).

Pizzu budeme péct minimálně na 250 °C a pečení potrvá mezi pěti a deseti minutami.

Nebojte se experimentovat a vrstvěte podle vaší chuti. / Foto: Shutterstock

Co dáme navrch?

Každá pizza potřebuje nějaký „mokrý“ základ, jinak by byla příliš suchá a zkazila by člověku chuť. Nejčastěji se používá rajčatový, můžete si ale připravit třeba i smetanový, který se hodí pro sýrové pizzy. Pro přípravu rajčatového základu si přichystáme rajčata v plechovce, které nakrájíme a podusíme v pánvi spolu s olivovým olejem, česnekem a oregánem nebo dalším kořením podle chuti.

Mezi nejzákladnější suroviny, které se přidávají na pizzu patří šunka, slanina či jiné uzeniny, sýry, houby či olivy. Jakmile ale dostaneme do ruky základní recept, můžeme začít experimentovat a zkoušet různé chuťové kombinace. V případě domácí pizzy se fantazii meze nekladou.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments