Vejce jsou v posledních několika letech velmi diskutovanou potravinou. Ať už z toho důvodu, že škodí zdraví, nebo naopak jsou pro tělo přínosné. Mnozí z nás se jim raději vyhýbají z toho důvodu, že zvyšují cholesterol. Naopak někteří lidé si je klidně dopřejí každý den, protože si lahodnou chuť míchaných vajec s cibulkou nechtějí odpustit. Abyste měli jasno v tom, jak to s vejci vlastně je, říká se, že byste měli veškeré jídlo jíst s rozumem, nepřehánět to, a pokud si dopřejete vejce třikrát do týdne, rozhodně tím nic nepokazíte, naopak. Vejce jsou totiž velmi zdravá. Pamatujte si jedno pravidlo: Není nezdravá potravina, ale jeho množství, které pozřete.
Domácí v porovnání s těmi z obchodu
První rozdíl, který nás upoutá, je chuť. Domácí vejce s těmi kupovanými se z tohoto aspektu nedají srovnávat. Velká řada lidí prozradila, že domácí vejce mají plnou a jemnou chuť a s přidáním malého kousku másla je výsledek přímo ideální. Mají také silnější chuť a bezesporu jsou zdravější.
Další výhodou je čerstvost. U těch z obchodu nikdy nevíme, jak staré jsou. Naopak ty domácí většinou konzumuje ihned čerstvé. Zkuste si koupit domácí vejce od místního pěstitele a ty z obchodu. Následně proveďte test čerstvosti, abyste se sami ujistili, jak na tom vejce s čerstvostí jsou. Stačí napustit širší sklenici vodou a vložit vajíčko. Ta čerstvá zůstanou na dně sklenice, kdežto ta starší či zkažená vyplavou na hladinu.
Pozor na barevnost žloutku
Nenechte se ošálit tím, že kvalitní vejce musí mít nádherně zbarvený žloutek, klidně až do oranžova. Není to tak, naopak, domácí vejce mají mnohdy o dost světlejší žloutek než ty z obchodu. Ve velkochovech totiž slepicím podávají krmivo s obsahem potravinářské oranž 8, která ovlivňuje barevnost žloutku. Naopak slepice, které jsou vypuštěné na zelené trávě, takové chemické barvivo postrádají.
Čtěte také: Naučte se triky, jak poznat čerstvá vejce spolehlivě a rychle. Většina lidí je nezná a koupí špatně
Jak je to doopravdy s cholesterolem
Také jste se setkali s tvrzením, že kupovaná vejce obsahují více cholesterolu? Abychom vše uvedli na pravou míru, zjistili jsme tento fakt u Ing. Míkové a Ing. Tůmové, které prozradily, že množství cholesterolu ve vejcích nesouvisí se stářím nebo kupovanými vejci, ale s tím, o jaké plemeno a způsob výživy se jedná. Vejce od slepic plemene Araucana mají méně cholesterolu, ale opět záleží na složení stravy.
Je tedy ale třeba počítat s tím, že si za domácí vejce připlatíte. Cena nebude o tolik vyšší, ale například na balení 10 kusů vajíček můžete připlatit 30 a více korun. Pokud si ale koupíte vejce v obchodě, které jsou v BIO kvalitě, můžete připlatit ještě více.
Foto: Shutterstock, zdroj: Hcsummers, Morningchores