Vejce jsou velkou dobrotou, bez které si většina lidí svůj jídelníček představit nedokáže. Jde o velmi výživnou a chutnou potravinu, která se dá připravit na mnoho různých způsobů. Zejména ke snídani jsou vajíčka skutečně skvělá, protože zasytí na dlouhou dobu.
Vejce ze dvorku
Už nějakou dobu se přitom vede debata o tom, zda náhodou kvalitu vajec nesnižuje skutečnost, jak jsou slepice, jež je snášejí, chovány. Mluvíme tu především o klecových chovech, jež se dostaly do hledáčku řady organizací, které je kritizují jako neudržitelné. Také některé obchody už přislíbily, že přestanou vejce z klecových chovů prodávat, jakkoliv si stanovily termín někdy v budoucnu.
Naopak, za to vůbec nejlepší, co si můžete koupit, se považují domácí vajíčka. Vždyť co je lepšího než vejce od slepičky, kterou láskyplně chovají doma na dvorku. Má volnost, nikdo jí nepřetěžuje a co snese, to snese.
Pravdou je, že domácí vejce mají obvykle úplně jinou, mnohem sytější barvu. A obvykle jsou také chutnější, respektive mají výraznější chuť. Proto za ně lidé neváhají platit poměrně vysoké částky. Vejce zdražují plošně, ale pokud si chcete třeba na farmářském trhu koupit ta domácí, budete platit i deset korun za kus. To není málo.
Také u nás?
Australský výzkum se teď přitom zaměřil na to, zda jsou domácí vajíčka skutečně tak dobrá. Bohužel nepřinesl dobrou zprávu. Ukázalo se totiž, že obsahují obrovské množství olova, které je pro lidi velmi škodlivé. V průměru až čtyřicetkrát více než vejce z průmyslových chovů. Problém se týkal každého druhého domácího vejce.
Důvodem je prý to, že tyto slepice často žijí kolem starých stavení, na které se používaly materiály a barvy s vysokým obsahem olova. To pochopitelně uniká do země.
Podobně tomu může být i v České republice, jakkoliv to není prokázáno. Nebylo by ale od věci takový test provést i zde.
Foto: Shutterstock