Lahodný a slaďounký meloun máme spojený s horkými letními dny. Milujeme jej čerstvý i jako limonády nebo přísadu koktejlů. Ukážeme vám způsob, jak můžete meloun konzervovat a užívat si melounovou chuť po celý rok.
Konzervace melounu
Ovoce, které má vysoký obsah vody, není snadné konzervovat. To platí i o melounu, který si samozřejmě nejraději vychutnáme v čerstvé podobě. Kdo je ale nakloněn experimentům, může vyzkoušet netradiční konzervování melounu, ke kterému je zapotřebí horká voda, kypřící prášek a různé druhy koření. Konzervovaný meloun vydrží po mnoho měsíců. Dát si meloun u vánočního stromečku má své kouzlo.
Meloun patří do jídelníčku
Meloun je skvělé ovoce a milují jej ti, kteří se zrovna pustili do redukční diety. Má sladkou chuť, zasytí, ale obsahuje jen minimum kalorií. Přispívá k odkyselení a detoxikaci organizmu. S pravidelnou konzumací podpoříte rychlejší vyloučení odpadních látek z těla a obsažený lykopen v melounové dužině posílí imunitní systém.
Jak konzervovat meloun
Na konzervování melounu budete potřebovat meloun o váze alespoň 4 kg. Dále měkký kartáč, prášek do pečiva, několik velkých sklenic o objemu alespoň 3 l a koření. Meloun důkladně umyjte studenou vodou a celý jej posypejte práškem do pečiva. Měkkým kartáčem a krouživými pohyby vetřete prášek do pečiva do slupky melounu. Následně meloun znovu opláchněte vodou a dobře jej vysušte.
Po chvíli můžete meloun začít krájet na silné plátky. Krájejte ostrým nožem i se slupkou. Velké trojúhelníky by měly mít tloušťku alespoň 2 cm. Plátky melounu skládejte do vymytých a sterilizovaných sklenic, ihned zalévejte vroucí vodou. Zavíčkujte a nechejte v horké vodě 15 minut.
Po 15 minutách sklenice otevřete, vodu vylijte a k melounům přidejte 2 lžíce cukru, 1 lžíci soli a pro konzervování 1 lžičku kyseliny citrónové. Přisypejte 1 lžičku fenyklu. Do každé sklenice dejte nové koření a kuličky pepřů. Pořiďte si směs celého pepře, který obsahuje pepř černý, bílý, růžový a zelený. Vše znovu zalijte vroucí vodou a zašroubujte. Sklenice otočte na víčka a nechejte vychladnout. Poté můžete skladovat.
Foto: Shutterstock