Dopřejte si banán 10 minut před jídlem. Jednoduchý trik, kterým zabráníte zácpě a nebezpečnému překyselení organismu

Banány obsahují hned 3 přírodní cukry najednou. Sacharózu, fruktózu a glukózu, tedy cukry kombinované s rozpustnou i nerozpustnou vlákninou. Když si dáte 2 banány denně, budete mít dostatek energie pro namáhavé cvičení v délce 90 minut.

Proč si dát banán po ránu i před jídlem

Kromě velkého množství vitaminu B a C obsahuje banán i vitamin E a K. Z minerálů je to hlavně draslík, hořčík a železo. Díky vysokému obsahu rozpustné i nerozpustné vlákniny má banán velký sytící efekt a vyšší množství sacharidů nám dodá po ránu dostatek energie. Proto je banán vhodná volba. Pokud si jej dáme před jídlem, zabráníme tak přejídání během dne i večer. Pokud si dáte banán mezi hlavními jídly, udrží hladinu krevního cukru a vyhnete se ranním nevolnostem.

Proti zácpě, pálení žáhy i žaludečním vředům

Vysoké množství vlákniny pomůžete obnově správné činnosti střev. Banány pomáhají proti zácpě i průjmu. Mají přirozený protikyselinový efekt a pomáhají při pálení žáhy. Banán můžete bez obav zkonzumovat také při chronických problémech s žaludečními vředy. Neutralizují překyselenost žaludku, snižují jeho podráždění a pokrývají žaludeční stěnu. Na kocovinu si dejte banánový mléčný šejk s medem.

Banán je velmi chutné ovoce, které navíc podporuje správné fungování organismu. / Foto: Freepik

Zažene deprese a obalí nervy

Banány obsahují aminokyselinu tryptofan, který tělo přetváří na serotonin. Ten navodí lepší náladu. Velké množství vitamínů skupiny B přispívají ke zklidnění nervového systému. Nejvyšší sklony k nadváze a obezitě mají těžce pracující lidé s vysokou mírou stresu v práci, kteří mají zvýšenému sklony konzumovat potraviny, jako jsou čokoláda nebo slané brambůrky. Stačí si dát banán a chutě přejdou. Pomáhá i při premenstruačním syndromu. Vitamin B6 výrazně ovlivní náladu.

Anémie, krevní tlak i činnost mozku

Banány mají vysoký obsah železa, stimulují produkci hemoglobinu v krvi a zlepšují stav anémie. Obsahují i hodně draslíku, ale jen málo soli, čímž působí proti vysokému krevnímu tlaku a snižují riziko vzniku mozkové mrtvice. Díky draslíku vede jeho konzumace i k posílení činnosti mozku a vyššímu soustředění.

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments